İhracatta Kullanılan Ahşap Ambalaj Malzemeleri

22 Haziran 2015

Tarih     :22.06.2015

Sayı       : 6576

İlgi: TOBB'nin 19.06.2015 tarihli  ve 0412/12010  sayılı yazı.

İlgide kayıtlı  yazıda, ihraç edilen ürün beraberinde kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri hakkında Almanya'dan bildirim alındığı, alınan bu bildirimde söz konusu ahşap ambalaj malzemelerinin uluslararası mevzuata uygun olmadığı belirtilmiştir.

Yazıda, söz konusu ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemelerinin 04.12.2011 tarihli ve 28132 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik hükümlerine göre işleme tabi tutulmuş ve uluslararası mevzuat hükümlerine  göre (ISPM15) işaretlenmiş olması gerektiği ifade edilmiştir.

Yazıda devamla, Avrupa Birliği (AB) ve  diğer ülkelerden alınan bu bildirimlerin elektronik sistem üzerinden diğer ülkeler tarafından da görülebildiği, bu nedenle ülkemizin bu alandaki imajının zedelendiği vurgulanmıştır.

AB üyesi ve diğer ülkeler tarafından ülkemiz menşeli ürünlere ilave tedbirler getirilmemesini teminen ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemelerinin uluslararası mevzuata uygun olması ve ilgili konuya azami itina gösterilmesi hususunda gereğini bilgilerinize rica ederiz.