Karekodlu Çek Uygulaması

2 Temmuz 2015

Tarih     :02/07/2015

Sayı       :7013

Karşılıksız çek riskinin azaltılması ve iç piyasada ticaretin daha sağlıklı yapılabilmesi amacıyla,15 Haziran'da başlayan Karekodlu Çek uygulaması TOBB’un Kredi Kayıt Bürosu ile çalışarak geliştirdiği ve Odamızın başlamasına önayak olduğu bir projedir.

Karekodlu Çek uygulaması Çeklerin piyasada kullanımını kolaylaştıracak, keşideci ile ilgili piyasaya daha fazla bilgi verecek, sahte ve  çalıntı  çeki  cep telefonundan  sorgulayan kişinin  cep telefon  bilgisi anlık olarak Emniyete  bildirilecek ve sahte ve çalıntı  çeki  sorgulayan  kişi  anlık yakalanacaktır.  Bu sayede 8 milyon adet olduğu tahmin edilen sahte ve çalıntı  çekler  anlık yakalanarak üyelerin  mağduriyeti  önlenecektir. Aynı zamanda Karekodlu çek ve mevcut çek uygulaması bir arada kullanılacak olup, hangi çekin düzenleneceğine müşterilerin tercihi etken olacaktır.

Karşılıksız çek riskini %80 azaltmayı planlayan karekodlu çek uygulamasındaki amaç; Karekodlu Çeki kabul eden tacirin akıllı cep telefonuna kuracağı “Findeks” uygulaması ile çekin üzerinde bulunan karekodu sisteme okutarak karşısındaki tacirin çek ödeme performansı konusunda daha net bilgiye sahip olmasını ve vadeli satış yapma kararını daha hızlı ve doğru bir şekilde vermesini sağlamak  olacaktır.

Bilgilerinize sunarız.