ICC Görüşleri, ICC Uluslararası Ekspertiz Merkezi Bilirkişi Kararları (Docdex Decisions) & S.S.S. Tartışma Semineri

26 Eylül 2016

Tarih     :26/09/2016

Sayı       : 9782

İlgi: Milletlerarası Ticaret Odası (ICC)’nin 23.09.2016 tarihli sayılı yazısı

İlgi kayıtlı yazıda, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC), akreditifler altında ibraz edilen belgelerin uygun bir ibrazı oluşturup oluşturmadığı hakkında farklı görüşler ileri süren amir bankalar, lehtarlar, amirler ve görevli bankalardan aldığı görüş taleplerini sonuca bağlamakta ve ICC toplantılarında Bankacılık Komisyonu üyelerince onaylanan bu görüşler benzer olaylar yaşandığında sorunların çözümüne yardımcı olmakta olduğu, aynı şekilde taraflar arasında bir ihtilaf olduğunda ICC Uluslararası Bilirkişilik Merkezi’ne başvurulmakta ve atanan bilirkişiler ihtilaf ile ilgili karar vermekte olduğu bildirilmiştir.  Örneğin rezerv konusu yapılan bir ibrazda benzer konuda verilmiş olan bir ICC görüşü ve DOCDEX kararına ilgi kurmak suretiyle bir görevli banka bir amir bankanın rezerv iddiasını çürütebilmektedir.  Akreditiflere ilişkin Birörnek Usuller ve Uygulama (UCP) kurallarının son revizyonunda birçok ICC görüşünün ve DOCDEX kararının kurallara dahil edilmiş olması söz konusu görüşlerin ve kararların önemini kanıtlamaktadır. Diğer taraftan söz konusu görüşler ve kararlar mahkemelere yansımış ihtilaflarda da referans olarak kullanılabilmektedir.

ICC Türkiye Milli Komitesi Bankacılık Komisyonu üyeleri Abdurrahman Özalp, Hasan Apaydın ve Nilgün Ersoy’un eğitimci olacağı, 15-16 Ekim 2016 tarihlerinde İstanbul’da; UCP600 altında şimdiye kadar verilmiş olan görüşlerden, DOCDEX kararlarından ve sıkça sorulan sorulardan oluşan geniş bir seçkiyi içeren bir eğitim semineri düzenlenecektir.

Söz konusu Seminere katılmayı arzu eden kişilerin ilişikte yer alan kayıt formunu doldurarak, ödeme dekontu ile birlikte en geç 12 Ekim 2016 tarihine kadar Milli Komitemize faks (0.312.219 42 58) veya e-posta ([email protected]) ile göndermesi gerekmektedir.

Eğitim kalitesinin yüksek olması prensibiyle katılımcı sayısında sınırlandırmaya gidilmiştir. Bu bağlamda, başvurular öncelik sırasına göre değerlendirileceği belirtilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.