ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Garantiler ve Garanti Kuralları (URDG 758) için Uluslararası ICC Sertifikası Hazırlık Semineri 25-26 Mart 2017

15 Mart 2017

                                                                                                                         Tarih     :15.03.2017

                                                                                                                         Sayı       :3221

SAYIN ÜYEMİZ

 

            İlgi: Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi'nin 15.03.2017 tarihli e-postası.

            İlgide kayıtlı yazıda, "CSDG-Certificate for Specialists in Demand Guarantees” sınavı Milletlerarası Ticaret Odası(ICC) ve IFS işbirliğiyle yapılan uluslararası geçerliliği olan bir sertifika sınavıdır. CSDG Sınavının kapsamı Garantiler, Kontrgarantiler, Garanti Akreditifleri (Stanby Letter of Credits) ile bunların tabi oldukları URDG 758 ve ISP 98 kurallarıdır. 

Sınav Tarihi 7 Nisan 2017  ve sınav yeri Ankara ve İstanbul dur. Sınav tarihi, maliyet ve format ile ilgili diğer detaylar aşağıdaki linkten alınabilir:

http://www.ifslearning.ac.uk/specialist-qualifications/trade-finance/ifs-level-4-certificate-for-specialists-in-demand-guarantees-(csdg)

Bu seminerin sınava hazırlık amaçlı olmakla birlikte sınava girmeyenlerinde uygulamalarında yararlanacağı bir kaynak olacaktır. Seminer de sınav ile ilgili kısa bir bilgilendirme yapılacaktır, sonrasında Garantiler, Kontrgarantiler ve Garanti Akreditifleri (Standby L/C)’nin düzenlenmesi, gönderilmesi, ihbar edilmesi, talep yapılması, belgelerin incelenmesi, ret bildirisinin hazırlanması gibi teknikler ile ICC kuralları detaylı olarak anlatılacaktır.

Garantiler ve Kontrgarantilere ilişkin Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) kuralları Bankacılık Teknikleri ve Uygulamaları Komisyonu tarafından 1991 yılında “Garantilere İlişkin Birörnek Kurallar-URDG”  yayınlanarak iş dünyasının hizmetine sunulmuş ve daha sonra revize edilerek, 1 Temmuz 2010 tarihinde “URDG 758” olarak yürürlüğe girmiştir.

Uygulamacıların, teminat mektupları alanında ortaya çıkabilecek sorunları en gelişmiş biçimde dengelediğine inandıkları bu kurallar, bağımsız ve şart koşulan belgelerin ibrazında ilk talepte ödenir nitelikteki teminat mektuplarına uygulandığında işlemin tarafların hak, sorumluluk ve yükümlülüklerini kesin ve açık çizgilerle ortaya koymaktadır.

 “Garantilere İlişkin Birörnek Kurallar-URDG”, Uluslararası Müşavir Mühendisler Federasyonu tarafından, model garantilerde uygulanmakta olup, daha sonra Dünya Bankasının tüm şartsız talep formlarına dahil edilmişlerdir. Ayrıca söz konusu kurallar Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Kanunu kapsamında onaylanmış ve ulusal kanun yapıcılar tarafından örnek olarak kullanılmaktadır.

URDG kuralları dünya çapında özel sektör tarafından ve duruma göre kamu tarafından kullanılmaktadır. 

Diğer taraftan ISP 98 kuralları da Standby L/C’ler için geliştirilmiş olup ICC tarafından 1998 yılında yayınlanmıştır. O tarihten beri başarı ile uygulanmaktadır. Standby L/C’ler Garanti akreditifleridir.

Bilgilerinizi ve söz konusu Eğitim Programına katılmayı arzu eden kişilerin ilişikte yer alan kayıt formunu doldurarak en geç 23 Mart 2017 tarihine kadar ICC Türkiye Milli Komitesi’ne faks (0.312.219 42 58) veya e-posta ([email protected]) ile göndermesi gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

İbrahim KARAĞÖZ

Genel Sekreter