14 Mayıs 2018
TOBB Delegeleri Hizmet Şeref Belgelerini Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Elinden Aldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) camiasına ve ülke ekonomisine hizmette bulunan delegelere Hizmet Şeref Belgeleri ve Plaketleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin de katılımlarıyla 11 Mayıs 2018 Cuma günü TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen törende verildi.

Törene Odamız Meclis Başkanı Erdim Noyan ve Genel Sekreter İbrahim Karağöz katılımda bulundu.

“Odalarımız ve Borsalarımız geliştikçe, özel sektörümüze daha iyi, daha kaliteli hizmet sundular”

Törenin açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu plaket alacak iş dünyası insanlarının kıymetlerini her zaman minnet ve takdirle anacaklarını söyledi. Onların emekleri ve gayretleriyle, Oda ve Borsaların, reel sektörün asli hizmet merkezleri olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Kurumsal hizmet kapasiteleri büyüdü, dünyanın örnek aldığı bir yapıya dönüştü. Dijital Oda-Borsa devrimi gerçekleştirdik, tek durak ofis haline geldik. Odalarımız ve Borsalarımız geliştikçe, özel sektörümüze daha iyi, daha kaliteli hizmet sundular. Şirketlerimizin büyümesini, dışarıya açılmasını sağladılar. Böylece memleketimiz daha çok yatırım, üretim, ihracat ve istihdam kazandı. Tüm bunları, el birliği, gönül birliği, akıl birliğiyle başardık. Allah, bu ülke için emek veren, alın ve akıl teri döken, herkesin başarılarını daim kılsın” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım da son iki yıldaki ekonomik gelişmeleri hatırlatarak, büyük kriz senaryoları üretilirken, aldıkları kararlarla ekonomiyi canlandırdıklarını söyledi.

Özellikle Kredi Garanti Fonu (KGF) kredi genişlemesi ve üretime yönelik desteklerin hemen sonuç verdiğini belirten Yıldırım, 2017'yi rekor büyümeyle 7,4'le kapattıklarının altını çizdi.

Bu büyüme oranının dünyada ve G20 içerisinde bir numara olduğunu vurgulayan Yıldırım, 2018'de de yine kriz senaryoları üretilmeye başlandığını ve bu yöndeki algı operasyonlarının ardı arkasının kesilmediğini söyledi.

"Türkiye büyümeye, üretmeye, refahını artırmaya devam ediyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "istihdam seferberliği" çağrısında bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, bunun sonucunda 1,5 milyona yakın yeni istihdam oluştuğunu söyledi.

AB ülkelerinin 10 yılda ürettikleri istihdamın bile Türkiye'nin gerisinde kaldığını vurgulayan Yıldırım, "Türkiye büyümeye, üretmeye, refahını artırmaya devam ediyor." dedi.

Yıldırım, geçen yıl işverenlere verilen asgari ücret desteğinin bu sene de devam ettiğini belirterek,  yatırım ortamının iyileştirilmesi adına çok önemli adımlar atıldığını, yasal düzenlemeler yaptıklarını aktardı.

İhracatı teşvik için de önemli adımlar attıklarını ve ihracatın artmaya devam ettiğini söyleyen Yıldırım, toplumun her kesimiyle çok kapsamlı bir barış imzaladıklarını dile getirdi.

Varlık barışından, stok affı, iş aleminin yükümlülüklerinin yeniden yapılandırılması, her türlü cezaların yeniden değerlendirilmesine yönelik çalışmaları tamamladıklarına işaret eden Yıldırım, Türkiye'nin son 50 yıldır kanayan yarası olan ve 13 milyon yapıyı ilgilendiren bir imar barışını da Meclis'ten geçirerek Cumhurbaşkanının onayına gönderdiklerini anlattı.

“İhracatımız 5 kat büyüdü, Milli gelirimiz 3,5 kat arttı”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, dünyayla rekabet edebilmek için istikrar ve güvene ihtiyaç olduğunu belirterek, "Erdem, irade ve cesaretle Türkiye'yi kimin şaha kaldıracağını iş dünyamız iyi bilir. Birlikte daha güçlü bir Türkiye'ye doğru yola devam" ifadesini kullandı.

Tüfenkci, üretim temelli büyümeyi esas aldıklarına ve üretenin yanında olduklarına işaret ederek, şöyle konuştu: "2002'de bütçenin yüzde 43'ü faize giderken 2017'de bu oran yüzde 9'lara düştü. 2002'de toplanan her 100 liranın 86 lirası faize giderken 2017'de sadece 11 lirası faize gidiyor. İhracatımızı 5 kat büyüttük, milli gelirimizi 3,5 kat artırdık. Yatırım ortamlarını sürekli iyileştirdik. Türkiye'de iş yapmayı, finansa erişimi kolaylaştırdık, sermayeyi tabana yaydık. Savunma sanayinde dışa bağımlılığı azalttık. Demokrasiyi geliştirdik, sosyal devlet vasfını öne çıkardık, kardeşliğimizi yücelttik, huzuru tesis ettik."

“Üyelerinizin oylarıyla sandıktan çıkan Başkanları tebrik ediyorum”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün burada girişimcilik ruhumuzun, kültürümüzün özellikle de 21. yüzyılın ahileri olan oda, borsa camiamızla birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum" diyerek TOBB'un 14-15 Mayıs'ta yapılacak 74'üncü Genel Kurulunun hayırlı olmasını diledi.

Erdoğan, TOBB'da 10'uncu, 20'inci ve 30'uncu yılları dolayısıyla hizmet şeref belgesi takdim edilecek birlik üyelerini tebrik ederek, "Bu toplantı vesilesiyle iş dünyamızın vereceği güçlü mesajların, ekonomimizle ilgili olumsuz algılar oluşturmaya çalışanlara en güzel cevabı oluşturacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.

İş dünyasının kalbinin attığı bu platformdan çıkan mesajların da bulunduğuna işaret eden Erdoğan, "Ben sandığa, seçime, temsile inanan birisiyim. Üyelerinizin oylarıyla sandıktan çıkan sizlerin her birini ayrı ayrı tebrik ediyorum. Bizim gözümüzde ülkemizin reel ekonomisini, üretimini, yatırımını istihdamını, 81 ilimizin oda, borsa yönetim kurulu ve meclis başkanlarıyla genel sekreterlerinden oluşan işte bu hazırun temsil ediyor." diye konuştu.

Erdoğan, "Bunun için bizi ne kur spekülatörleri ne faiz lobisi ne de derecelendirme kuruluşu maskesinin altında gizlenen Türkiye düşmanları ilgilendirmez, bunlar bizi bağlamaz. Bizim bakacağımız tek yer işte burasıdır. Buradaki kardeşlerimizin yüreğidir, umududur, beklentisidir." dedi.

Konuşmaların ardından TOBB'daki 10, 20 ve 30'uncu yılları dolayısıyla üyelere hizmet şeref belgesi takdim edildi.

HABER GÖRSELLERİ