ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Etiyopya / Özel Ekonomik Bölge Tebliğinin Tadili

26 Mayıs 2025

SAYIN ÜYEMİZ,

İlgi: TOBB‘ nin 21.05.2025 tarih ve 5815  sayılı yazısı,

 

İlgide kayıtlı yazıda; Etiyopya Hükümeti tarafından Özel Ekonomik Bölge (ÖEB) Tebliği'nin (Special Economic Zone Proclamation No. 1322/2024) değiştirildiği ifade edilmektedir.

Yapılan değişikliklerle birlikte, ÖEB'de geliştirici, işletmeci ve yatırımcı şirketlerin gümrük vergisi ve diğer vergilerden muafiyetin yanı sıra diğer teşviklerden de yararlanabileceği belirtilmekte olup; bu teşvikler kapsamında, ÖEB yatırım iznine sahip olan geliştirici ve işletmeciler için ÖEB'ye ve ÖEB'den yapılan mal ithalat ve ihracatında her türlü vergi ve harçtan tam muafiyet sağlanacağı, gümrük bölgesinden ÖEB'ye giren mal ve hizmetler için sıfır oranlı KDV uygulanacağı ve dolaylı vergilerden muafiyetin mümkün olabileceği, hissedarlara dağıtılan temettülerin gelir vergisinden muaf tutulacağı, ÖEB'ye ithal edilen sermaye mallarına ilişkin vergi ve harçlardan muafiyet sağlanabileceği gibi çeşitli teşviklerden yararlanılmasının mümkün olduğu belirtilmektedir.

İlaveten, ÖEB’deki bir şirketle ilişkisi olan bir yabancı çalışanın veya yabancı yatırımcının kişisel mallarının Etiyopya’ya ithalatında gümrük vergisinden ve harçlardan muaf tutulacağı hususuna da sağlanacak avantajlar arasında yer verilmektedir

 

Bilgilerinize sunarız
Saygılarımızla

İbrahim KARAĞÖZ
Genel Sekreter