ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Atık Yönetimi Uygulaması

16 Mayıs 2018

                                                                                                              Tarih     :16/05/2018

                                                                                                              Sayı       :6013

SAYIN ÜYEMİZ

             

İlgi: TOBB’nin 07.05.2018 tarihli ve 0433/6677 sayılı yazısı

İlgi kayıtlı yazıda, görev ve sorumluluklarında bulunan atık yönetimine ilişkin birçok iş ve işlemin Bakanlığın Çevre Bilgi Sistemi içerisinde yer alan Atık Yönetim Uygulaması üzerinden çevrimiçi olarak yürütülmekte ve takip edilmekte olduğundan bahsedilmekte ve bu kapsamda atık üreticisi konumunda olan tüm kamu kurumlan ile devlet ve vakıf üniversitelerinin Çevre Bilgi Sistemine kayıt işlemelerini gerçekleştirmelerinin önemine dikkat çekildiği ifade edilmektedir.

Bilindiği üzere 2872 sayılı Çevre Kanunu, 02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yönetimi Yönetmeliği ve 20.03.2015 tarih ve 29301 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tehlikeli Atıkların Karayolunda Taşınmasına İlişkin Tebliğ, atıkların çevreye zarar vermeyecek şekilde taşınması zorunluluğundan bahsetmekte ve atık taşıma ile geri kazanım/bertaraf işlemini gerçekleştiren tesislerin lisans işlemi ile kayıt altına alınması zorunluluğunu dile getirmektedir. Bu kapsamda 2009 yılından beri atık beyan işlemlerinin Bakanlık tarafından çevrimiçi olarak hazırlanan Atık Yönetim Uygulaması sistemi ile gerçekleştirildiği belirtilmektedir. Bununla birlikte 2016 yılı itibariyle Uygulama altında yeni bir modül olarak Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT)’nin eklendiği ifade edilmektedir. Uygulamaya eklenen bu modül ile birlikte tüm tehlikeli atıkların mobil cihazı bulunan lisanslı atık taşıma firmaları tarafından söz konusu sistem kullanılmak suretiyle taşınmakta olduğu ve bu sayede tüm tehlikeli atık taşıma işlemlerinin taraflarınca uygulama üzerinden anlık olarak takip edilebildiği hatırlatılmaktadır. Aynı zamanda Atık Yönetim Uygulaması yazılımında yapılan güncelleme çalışmalarının tamamlanması ile uzun zamandan beri yürürlükte olan basılı Ulusal Atık Taşıma Formu (UATF) kullanımına son verildiği ve sistem içerisinden otomatik olarak üretilen Taşıma Numarası ile kayıt oluşturulması işlemine başlandığı ifade edilmektedir. Söz konusu husus 05.01.2018 tarihinde Bakanlığın web sayfasında yapılan Duyuru ile tüm kullanıcılara duyurulmuştur.

Bu kapsamda Atık Yönetimi Yönetmeliği ekinde yer alan listelerde tehlikeli sınıfında bulunan tüm atıkların lisanslı ve mobil cihaz takılı atık taşıma araçları ile MoTAT üzerinden taşınması gerektiği ifade edilmektedir. Oda ve Borsalarda oluşan tüm tehlikeli atıkların lisanslı geri kazanım/bertaraf tesisine gönderilmesi işlemlerinin Atık Yönetim Uygulaması (ATYÖN) ekranı sol menüsünde yer alan “Atık Gönderim İşlemleri/Taşıma Talebi Ekleme” başlığından yapılması gerekmektedir. Konu ile ilgili hazırlanmış olan Yardım Videoları ile Kullanım Kılavuzlarına aynı ekrandan ulaşılabilmektedir. Söz konusu hususla ilgili gerekli hassasiyetin gösterilmesi önem arz etmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

İbrahim KARAĞÖZ

Genel Sekreter