Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Meybem A.Ş. Genel Müdürü Odamızı Ziyaret Etti

8 Kasım 2016

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde kurulan ve 19 meslek dalında belge vermek için yetkilendirilen MEYBEM A.Ş Genel Müdürü A. Saygın Baban, 08 Kasım 2016 Salı günü Odamızı ziyaret ederek;  Odamız işbirliğiyle gerçekleştirilecek sınav ve belgelendirme faaliyetleriyle ilgili firmalar ile de istişarede bulundu.

Odamız üye işyerleri, firma yetkilileri ve Çorlu Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne bir dizi ziyaret gerçekleştiren A.Saygın BABAN Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca belirlenen tehlikeli ve çok tehlikeli meslek kapsamında zorunlu hale getirilen “Mesleki Yeterlilik Belgesi” ile ilgili bilgiler verdi.

Baban, kurum tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 2017 yılı sonuna kadar belge masrafı ile sınav ücretlerinin tamamının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacağını bildirdi.

Tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamındaki 48 meslek dalında Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildiğini ve meslek lisesi, meslek yüksekokulu diploması ve mesleki eğitim merkezinden alınmış diplomalar ve ustalık belgeleri dışındaki tüm belgelerin geçerliliğini kaybedeceğini söyledi.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NEDİR?

5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyenlerin mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale gelmiştir.

İlk etapta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan 2015/1 sayılı Tebliğ ekinde yer alan 48 meslekte, (Mesleki Yeterlilik Belgesi Gerektiren Meslekler)  mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale gelmiştir. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde “Mesleki Yeterlilik Belgesi” olmayan kişilerin çalıştırılması halinde idari para cezası uygulanmaya başlanacaktır.

Bu amaçla, TOBB tarafından MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş kurulmuş olup, sınav ve belgelendirme hizmeti vermek amacıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiştir.

Sınavlar, TOBB - MEYBEM A.Ş tarafından Çorlu’da yerel bazda gerçekleştirilecektir. Sınav ve belgelendirme talepleri Odamız tarafından alınacaktır.

MEYBEM A.Ş tarafından sınav ve belgelendirme hizmeti verilen alanlar şunlar;

-Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 3,

-Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 4,

-Ahşap Kalıpçı Seviye 3,

-Betonarme Demircisi Seviye 3,

-Betoncu Seviye 3,

-Duvarcı Seviye 3,

-İskele Kurulum Elemanı Seviye 3,

-Sıvacı Seviye 3,

-CNC Programcısı Seviye 4,

-CNC Programcısı Seviye 5,

-Metal Sac İşlemeci Seviye 3,

-Metal Sac İşlemeci Seviye 4

-Çelik Kaynakçısı Seviye 3

-Makine Bakımcı Seviye 3

-Makine Bakımcı Seviye 4

-Düz İnşaat İşçisi Seviye 2

-Panel Kalıpçı Seviye 3

-Seramik Karo Kaplamacısı Seviye 3

-Isı Yalıtımcı Seviye 3

Ankara’da TOBB İkiz Kuleler içerisinde ofisi bulunan MEYBEM’e başvurular www.meybem.com.tr adresi üzerinden bireysel veya kurumsal olarak yapılabilecek olup, Odamız üzerinden de sınav ve belgelendirme başvuruları alınacaktır.

Ayrıntılı bilgi için Odamız Sanayi Servisi Sorumlusu Cihan TOMRİS  ile iletişime geçebilirsiniz.