"Çorlu - Tekirdağ Kobilere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları Toplantısı" Gerçekleşti

7 Nisan 2017

Odamız, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV), KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliğinde düzenlenen "Çorlu Tekirdağ Kobilere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları Toplantısı" 7 Nisan 2017 Cuma günü Çorlu Hilton Garden Inn'de gerçekleşti.

Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün, Meclis Başkanı İsmail Güleroğlu ve Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Serkant Hocaoğlu'nun iştirak ettiği toplantıya; Oda - Borsaların Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, TOSYÖV Başkanı Ş. Nezih Kuleyin, Kredi Garanti Fonu A.Ş.  Genel Müdürü İsmet Gergerli ve DenizBank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı-KGF. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kulaksız katılımda bulundular.

Toplantıda; Denizbank Trakya Bölge Müdürü Ahmet Çelik, KOSGEB Müdürleri Koordinasyon Dairesi Başkanı Ertuğrul Çetinkaya, TÜBİTAK TEYDEB Başuzmanı Hasan Gönenç, KGF A.Ş Kurumsal İletişim ve Ürün Yönetimi Bölüm Müdürü Şeyda Yavuz, T.C Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Uzmanı Emre Sağ, T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Uzmanı Alihan Güzeldülger tarafından sunum gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Kredi Garanti Fonu A.Ş. Genel Müdürü İsmet Gergerli, KOBİ’lerin Türk ekonomisinin yapı taşları olduğunu ve yüzde 99.7’sinin KOBi'lerden oluştuğunu söyledi.

Gergerli, üretimin, istihdamın, ihracatın yarısından çoğunu KOBi’lerin sağladığını ifade ederek, ''Kredi Garanti Fonu, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için kurulmuş ve kuruluş vizyonu halen devam ediyor, hatta artarak devam ediyor. Ama bu vizyona yeni vizyonlarda ekliyoruz. Bugün geldiğimiz nokta, bu vizyonun biraz daha geliştirilmiş hali.'' dedi.

Gergerli, Çorlu'nun, lokasyonuyla ve lojistik imkanlarıyla stratejik bir yer olduğuna dikkat çekerken, buranın bir ilçe olmakla birlikte, birçok ilden daha büyük olduğunun da bilindiğine değindi.

Gergerli konuşmasında şunları kaydetti:

''Sizler, krediyi bankadan alıyorsunuz. Biz de size kefil oluyoruz. Banka size daha uygun vadeli daha uygun imkanlarla ve daha rahat kredi veriyor. Ancak, Kredi Garanti Fonu sadece KOBİ’lere değil KOBİ üstü işletmelere de kefalet sağlıyor. Dolayısıyla, imkanları ve kapasitesi çok gelişmiş, yani geçmişte sadece kendi öz kaynaklarını daha mütevazi limitlerle yaparken, bugün kendi öz kaynakları, Avrupa Yatırım Fonu gibi uluslararası kuruluşların sağladığı fonlar ve en başta da tabiki Hazine Müsteşarlığımızın hükumetimizin sağladığı imkanlarla bunu yapıyoruz. 2015 sonu, 1,8 milyarlık bir büyüklüğü vardı Kredi Garanti Fonu’nun, 2016 sonuna geldiğimiz aynı yöntem, aynı sistem, aynı yapıyla ancak 5 milyara getirebilmiştik. Bir sistemin kurgusunun değişmesi ve yeni fonksiyonların getirilmesi gerektiğini söyledik ve ödevimize çalıştık. 2016 bizim için bir hazırlık süreciydi. Sistemler kurduk, süreçleri yeniden tanımladık, mevzuatları oluşturduk ve yasal düzenlemeler yapıldı. Geldiğimiz noktada 250 milyarlık hazine imkanı olan, bu anlamda bankacılık sistemine entegre çalışan bir yapı tasarladık. Dün itibariyle 91 milyar bir büyüklüğe ulaştık.''