ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Atıkların Ayrı Biriktirilmesi

27 Şubat 2015



SAYIN ÜYEMİZ

İlgi: T.C. Tekirdağ Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 23.02.2015 tarihli ve 13070673/145.05/1551 sayılı yazısı

İlgi kayıtlı yazıda, İlimizde, sanayi tesislerinde yapılan ani ve planlı denetimlerde; sanayi kuruluşlarının tehlikeli, tehlikesiz, ambalaj, evsel ve benzeri atıkları birbirine karıştırarak atık toplama firmaları aracığıyla veya kendi imkanlarıyla çevre kirliliğine sebep verecek şekilde gelişi güzel bertaraf ettiği ve atıkların yetkisiz (lisansız) tesislere verilerek bertarafının veya geri kazanımının/geri dönüşümünün sağlandığı görülmüştür.

2872 sayılı Çevre Kanunu 8.Maddesinde "Her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasaktır.", 05.07.2008 tarihli ve 26927 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 5.Maddesi (ç) bendinde "Farklı türdeki atıkların kaynağında ayrı toplanması esastır." 5. Maddesinin (g) bendinde "Atıkların, lisanslı geri kazanım ve bertaraf tesisleri dışında yetkisiz kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından toplanması, geri kazanılması ve bertaraf edilmesi yasaktır. " ve yine aynı yönetmeliğin 5. Maddesinin (ı) bendinde "Atıkların yarattığı çevresel kirlenme ve bozulmadan doğan zararlardan dolayı atığın sahipleri, taşıyıcıları, geri kazanımcıları ve bertaraf edicileri müteselsilen kusur şartı aranmaksızın sorumludurlar." denilmektedir.

Bu nedenle; sanayi tesislerinde oluşan her türlüğü atığın(ambalaj, tehlikeli, tehlikesiz, evsel v.b.) birbirine karıştırılmadan ayrı olarak biriktirilmesi, evsel atıkların bağlı bulunulduğu Belediye Başkanlığı tarafından toplanarak bertarafının sağlanması, diğer atıkların (ambalaj, tehlikeli, tehlikesiz v.b.) ise yönetmeliklerde belirtildiği üzere atıkların Çevre Lisanslı firmalara belge karşılığı verilerek geri kazanım/geri dönüşüm işleminin sağlanması, geri kazanılamıyor ise yine Çevre Lisanslı firmalarda belge karşılığında bertarafının sağlanması gerekmektedir.

Ayrıca; Belediye Başkanlığı tarafından evsel atıkların(çöplerin) alınması sırasında çöp konteynırları içerisinde endüstriyel atıkların(ambalaj, tehlikeli, tehlikesiz v.b.) bulunduğunun tespiti durumunda, evsel atıkların alınmaması ve durumun tesis yetkililerine bildirilmesi gerekmektedir.

Bu itibarla; Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün denetim ekipleri tarafından, çöp toplama araçlarına yapılacak denetimlerde araç içerisinde evsel atık dışında her hangi bir atığa rastlanılması durumunda (tehlikeli, tehlikesi, ambalaj ve benzeri endüstriyel atıklar) ilgili Belediye Başkanlığı ve atığı veren sanayi kuruluşu hakkında 2872 Sayılı Çevre Kanununa istinaden idari işlem uygulanacaktır.

Konunun önemine binaen, tesis içerisinde açığa çıkan tüm atıkların kaynağında ayrı toplanması, biriktirilmesi, geri dönüşüm/kazanım ya da bertaraf gönderilmesi gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

İbrahim KARAĞÖZ

Genel Sekreter