ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Ulusal Hava Kirliliği Emisyon Sisteminin Geliştirilmesi Projesi

1 Aralık 2014
Ulusal Hava Kirliliği Emisyon Sisteminin Geliştirilmesi Projesi

                                                                                                                               Tarih   :01/12/2014

                                                                                                                               Sayı     : 11671

              SAYIN ÜYEMİZ

          İlgi: T.C. Tekirdağ Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 25.11.2014 tarihli ve 13070673/12633 sayılı yazısı

          İlgi kayıtlı yazıda, TÜBİTAK Kamu Kurumlan Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programına (1007) önerilen ve kabul edilerek 15 Mayıs 2013 tarihinde resmen başlatılan "Ulusal Hava Kirliliği Emisyon Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi Projesi "ne değinilmiştir. Anılan proje çerçevesinde veri kapsamının belirlenmesi amacıyla Sakarya, Bursa, Edime, Tekirdağ, İstanbul, Balıkesir, Çanakkale, Bilecik, Kırklareli, Yalova ve Kocaeli illerine ziyaretler gerçekleştirilmiştir.

         Önerilen bu proje kapsamında; emisyon envanteri hazırlanması için ulusal bir sistemin (ulusal emisyon faktörleri, detaylı aktivite verileri, emisyon hesaplama yöntemleri, emisyonların zamansal ve mekansal dağılım yöntemleri, envanter doğrulama yöntemleri vb. içeren) oluşturulması, geliştirilen sistemin pilot bölgede uygulanması ile emisyonların hesaplanması, pilot bölgedeki emisyon hesaplarının zamansal ve mekansal dağılımının yapılması, pilot bölge için hesaplama sonuçlan ile hava kalitesi modellerinin çalıştırılması, hava kalitesi modelleme sonuçlanılın ölçüm sonuçları ile karşılaştırılması, proje çıktılarının diğer bölgelerde uygulanabilmesi için kapasite geliştirilmesi, ulusal emisyon envanteri geliştirilmesi ve sürekliliğinin sağlanması için yol haritası çıkarılması amaçlanmaktadır. Projede pilot bölge olarak Marmara Bölgesi çalışılmaktadır.

         Bu çerçevede; Ulusal Hava Kirliliği Emisyon Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi Projesi çerçevesinde yürütülen çalışmalar ve yerelde Marmara Bölgesi illerinde ve merkezde ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılan görüşmelerde sistemin oluşturulabilmesi için coğrafi bilgi sistemleri tabanlı verilere ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir. Bu bağlamda, her ilin kendi coğrafi alanı içerisinde;

  • Bina bilgisi başlığında: il, ilçe, mahalle, yol, bina, bağımsız bölüm sayısı,
  • Yakıt tüketimi başlığında: yakıt türüne karşılık tüketilen birim miktarının yer aldığı yakıt tüketim bilgisi,
  • OSB alanı başlığında: OSB içinde faaliyet gösteren sektörlerin bilgisi, sektör bazında yakıt tüketim bilgisi sektör bazında ürün üretim bilgisi
  • Katı atık başlığında: depolama tipi, atık miktarı, atık karakterizasyonu,
  • Hafriyat alanları başlığında: hafriyat alanı kapasitesi,
  • Maden ocakları başlığında: maden ocağı kapasitesi ve tipi,
  • Benzin istasyonları başlığında: satılan yakıt tipine bağlı yakıt miktarı bilgisi,
  • Dolum tesisleri başlığında: depolanan yakıt kapasitesi, depo-tank sayısı, yakıt tipi ve yakıt miktarı
  • Atık su arıtma tesisleri başlığında: atık su arıtma tesisi tipi, kapasitesi
  • Trafik verileri başlığında: araç tipi, araç sayısı, araç model yılı, yol tipi (şehir merkezi/kırsal/otoyol), ortalama hız, yolun şerit sayısı,
  • İş makineleri başlığında: araç sayısı, araç tipi v,b.

verilerinin, coğrafî bilgi sistemleri temelli hazırlanan ve projeksiyon ve datum bilgileri belirtilen .ncz, .shp, .tab, .kml gibi yazılım sistemlerine uygun formatlarda karşılıklarına gereksinim duyulmaktadır.

         Bu kapsamda; söz konusu verilerin coğrafi bilgi sistemleri tabanlı hallerinin halihazırda olması halinde belirtilen formatlarda, yoksa ekte yer alan tabloda özetlenen verilerin yer aldığı .xls, .doc, .ncz, .shp, .kml, .dxf gibi formatlarda dosyalarının elektronik ortamda Bakanlığımıza iletilmesi önem arz etmektedir. Söz konusu tablo örneği http://www.csb.gov.tr/gm/cygm/ internet adresinde yayımlanmaktadır.

         Bu itibarla, istenen bilgilerin başlangıç yılı 2012 kabul edilerek; konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarca (belediye, OSB, gaz dağıtım, kömür dağıtım, atık tesisleri gibi) temin edilmesi ve 08.12.2014 tarihine kadar coğrafi bilgi sistemleri tarafından kullanılabilir formatta bulunan veri dosyalarının elektronik ortamda [email protected] e-posta adresine ve/veya CD ortamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü iletilmesi gerekmektedir.

         Bilgilerinize sunarız.

         Saygılarımızla,

         İbrahim KARAĞÖZ

         Genel Sekreter