ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

6552 Sayılı Torba Kanunun´un SGK Uygulamaları Yönünden Değerlendirilmesi Konulu Toplantı Çorlu Tso´da Gerçekleşti

16 Ekim 2014
6552 Sayılı Torba Kanunun´un SGK Uygulamaları Yönünden Değerlendirilmesi Konulu Toplantı Çorlu Tso´da Gerçekleşti

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO), Çorlu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ve Çorlu Vergi Dairesi tarafından düzenlenen "6552 Sayılı Kanun Kapsamında Güncel Uygulamalarla İlgili Soru ve Cevaplar" konulu toplantı 16 Ekim 2014 Perşembe günü Çorlu TSO Konferans Salonunda gerçekleşti.

Toplantıya; Tekirdağ Vergi Dairesi Başkanı Abdulkayyum Karayel, Süleymanpaşa Vergi Dairesi Müdürü Zeki Karakaya, Çorlu Vergi Dairesi Müdürü Levent Şensoy, Tekirdağ Vergi Dairesi Grup Müdür Vekili Şenol Gelen, Tekirdağ Vergi Dairesi Tahsilat Müdür Vekili Celil Fidan, Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Köroğlu ve Çorlu TSO Meclis Üyesi Hikmet Düzgören katılımda bulundular.

Tekirdağ Vergi Dairesi Tahsilat Müdür Vekili Celil Fidan gerçekleştirdiği sunumda, "Kapsama giren alacaklı kurumlar;Maliye Bakanlığı, Belediyeler, Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon idareleridir. 213 sayılı vergi usul kanunu kapsamına giren vergiler ve vergi cezaları; 30.04.2014 tarihinden önceki dönemler. Beyana dayanan vergilerde 30.04.2014 tarihine kadar verilmesi gereken beyannameler. 2014 yılına ilişkin 30.04.2014 tarihinden önce tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi gibi vergi alacakları. 30.04.2014 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarıdır" dedi.

"AKARYAKIT FİYAT İSTİKRAR PAYI VE AKARYAKIT FİYAT FARKI KANUN KAPSAMINA GİRMİYOR"

Kanun kapsamına girmeyen durumlardan bahseden Celil Fidan; "Adli ve idari para cezaları (Kapsama girenler hariç), devlet hissesi ve devlet hakkı, şeker fiyat farkı, akaryakıt fiyat istikrar payı ve akaryakıt fiyat farkı,madenlerden alınan özel idare payı ile madencilik fonu, Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmet payları kanun kapsamına girmemektedir" ifadelerini kullandı.

"BAŞVURU SIRASINDA DAVA AÇILMAYACAK, AÇILMIŞ DAVALARDAN VAZGEÇİLECEKTİR"

Kanun hükümlerinden yararlanılmasına ilişkin olarak başvuruların elektronik ortamda yapılması sağlanacaktır diyen Fidan; "Taşıtlar için yapılacak başvurularda her bir taşıt itibarıyla toplam borç için başvuru şartı getirilmektedir. Başvuru sırasında dava açılmayacak ve açılmış davalardan vazgeçilecektir.Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonu olan 1/12/2014 tarihine kadar ilgili idareye (vergi dairesi-belediye) başvuruda bulunmaları gerekmektedir" açıklamasını kullandı.

Toplantı soru - cevap şeklinde istişareler ile sona erdi.