Ustalık Sınavları

1 Mart 2016

Tarih     :01/03/2016

Sayı       : 2664

İlgi: Çorlu Kaymakamlığı Çorlu Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün 29.02.2016 tarihli ve 35814387-125.02/384  sayılı yazısı

İlgi kayıtlı yazıda, Bakanlığımıza intikal eden yazılı ve sözlü bilgilerde 25/05/2015 tarih ve 29366 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ, kapsamında bulunan meslek dallarından kalfalık belgesi alarak Tebliğ’de belirtilen 26/05/2016 tarihinden sonra yapılacak olan 2016 Haziran sınav döneminde ustalık sınavlarına girmek zorunda olanların ve işyerlerinin mağduriyet yaşayacakları belirtilmektedir.

Tebliğin Belge Zorunluluğu başlıklı 3’üncü maddesinde: “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve ekteki listede belirtilen mesleklerde, Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler işbu Tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra çalıştırılamazlar.

5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için birinci fıkradaki belge şartı aranmaz.” denilmektedir. Buna göre söz konusu meslek dallarında Tebliğin yayımlandığı tarihten itibaren bir yıl içerisinde belgelendirmenin yapılması gerekmektedir.

16/09/2015 tarihli ve 29477 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 27. Meslekî Eğitim Kurul Kararının 11’inci maddesi ile 3308 sayılı Kanunun Geçici l’inci maddesindeki şartlara sahip olanlara altı ay süre ile ek müracat süresi verilmiştir.

Ağustos 2011 tarihli ve 2647 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun Geçici l’nci ve 2’nci Maddelerinin Uygulanmasına İlişkin Yönerge, Tebliğin Ustalık belgesi verilmesi başlıklı 8’inci maddesinin birinci fıkrasında ise: “Kanun’un Geçici 1 inci maddesine göre doğrudan kalfalık sınavına girmeye hak kazananlardan, mesleğinde 5 yıllık çalışmışlığını da Ek-3 form ile belgelendirmeleri hâlinde, kalfalık belgesini almaya hak kazandıkları dönemden sonra açılacak ilk ustalık sınavına alınırlar. Bunların müracaatlarında Ek-2 ve Ek-3 belgeleri ve ekleri birlikte isteniz” denilmektedir

Bu müracaat ve denklik şartlarını taşıyanlardan 2016 Şubat kalfalık/ustalık sınav döneminde başarılı olarak kalfalık belgesi alanlar ustalık sınavlarına ancak 2016 Haziran kalfalık/ustalık sınav döneminde girebileceklerdir.

25/05/2015 tarih ve 29366 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ belirtilen sürenin 26/05/2016 tarihinde dolduğu göz önüne alındığında söz konusu mesleklerde işyerleri ve çalışanlar cezai müeyyidelerle karşılaşabileceklerdir.

03/07/2002 tarihli ve 24804 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Meslekî ve Teknik Eğitim Yönetmeliğin Kalfalık, ustalık ve iş pedagojisi kursu sınavları başlıklı 86’ncı maddesinde: “Kalfa veya usta olmak isteyenler için kalfalık veya ustalık sınavı açılır. Bu sınavlar, haziran ve eylül ayları ile şubat ayının son iki haftasında yapılır. Gereksinim duyulması durumunda mart ayı içinde de kalfalık ve ustalık sınavları yapılabilir.” denilmektedir.

Buna göre işyeri ve çalışanların mağdur olmamaları için, 3308 sayılı Kanun kapsamında bulunan meslek dallarında kalfalık belgesi olan veya 2016 Şubat dönemi kalfalık sınavlarına girerek başarılı olanlardan 2016 Haziran dönemi ustalık sınavlarına girmeye hak kazananlar için 2015-2016 eğitim öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere 21-31 Mart 2016 Tarihleri arasında sadece ustalık sınavları yapılacaktır.

Mart ayında yapılacak olan ustalık sınavlarına:

1)                                Kalfalık belgesi olanlardan ustalık sınavına girmek için gerekli şartları taşıyanlar,

2)                                Şubat 2016 da yapılan kalfalık sınavlarına katılarak başarılı olup ustalık sınavlarına katılmaya hak kazananlar,

3)                                Şubat 2016’da yapılan ustalık sınavlarına katıldıkları halde bir yada birden fazla dersten başarısız olanlar

Katılabileceklerdir.

Yukarıdaki şartları taşıyanlar 01-11 Mart 2016 Tarihleri arasında Merkezimize sınav müracaatı yapmaları kaydıyla ek ustalık sınavlarına katılabileceklerdir. Belirtilen tarihlerde sınav müracaatında bulunmayanlar sınavlara katılamayacaklardır.

Bilgilerinize sunarız.