Kolay Ticaret Büyük Türkiye Projeleri Tanıtım Toplantısı Gerçekleşti

10 Nisan 2013
Kolay Ticaret Büyük Türkiye Projeleri Tanıtım Toplantısı Gerçekleşti

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Güleroğlu "Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası"nı T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayatı Yazıcı'nın Elinden Aldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hayata geçirilen ‘Kolay Ticaret, Büyük Türkiye' projesinin ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü' tanıtım toplantısı, T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayatı Yazıcı'nın da katıldığı bir programla 10 Nisan 2013 Çarşamba günü Tekirdağ Ramada Otel'de gerçekleştirildi.

Toplantıya; Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Güleroğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Adıgüzeloğlu,Yönetim Kurulu Üyeleri; Serkan Ercili ve Şakir Sönmez katılımda bulundular.

Toplantıda ilk olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın "Kolay Ticaret ve Büyük Türkiye Konulu" tanıtım filmi katılımcılara gösterilirken, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı toplantıdaki konuşmasında, projenin ayrıntılarını katılımcılara anlattı.

Bakan Hayati Yazıcı, "Bugüne kadar 9 bölgede yapılan toplantının 7.sini Tekirdağ'da gerçekleştirdiklerini, bakanlık olarak hedeflerinin Türkiye'nin ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke olmasını sağlamak olduğunu söyleyerek, ülke genelinde 3 milyonu aşkın ticari işletmede 1 trilyonun üzerinde mal ve hizmet üretilmekte olduğunu, 76 milyon tüketicinin bu mal ve hizmetlerden yararlandığını bunlarla ilgili iş ve işlemleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığının takip ettiğini, ilerleyen süreç için güvenli ve kolay ticaretin yol alacağı kanalların hızla ve titizlikle inşa edildiğini söyledi.

2012 yılında 55 yıllık Türk Ticaret Kanunu'nu değiştirdiklerini ve 1 Temmuz 2012 itibarı ile de yeni kanunun yürürlüğe girdiğini söyleyen Bakan Hayati Yazıcı, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine giden yolda Türkiye'yi ticaretin en kolay yapıldığı ülke haline getirmek için çalıştıklarını kaydetti.

Gelişen teknolojinin ve büyüyen ticaretin şartlarını yeniden gözden geçirdiklerini ve bu doğrultuda yeni enstrümanlar ürettiklerini de ifade eden bakan Hayati Yazıcı, konuşmasının ana temasını oluşturan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak en kolay en güvenli ticaret vizyonu doğrultusunda onun bir alt başlığı olan "Kolay Ticaret Büyük Türkiye" projelerini hayata geçirdiklerini belirterek ve bahse konu; Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulamaları, Yerinde Gümrükleme, İzinli Gönderici ve Ortak Transit Projelerini katılımcılara anlattı.

Toplantıda Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın konuşmasının ardından, konu ile ilgili bir mabbing gösterimi de yapıldı. Toplantı sonunda Bakan Hayati Yazıcı ve Vali Ali Yerlikaya tarafından yetkilendirilmiş yükümlü uygulamaları statüsü sembolik belgeleri ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından son 5 yılda en fazla işlem hacmi olan firmalar ile "Ortak Transit Sistemi"nden ilk yararlanan firmalara plaketleri verildi.