ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Çorlu TSO ve KOSGEB Tekirdağ Hizmet Merkezi Müdürlüğü Arasında Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi İşbirliği Protokolü İmzalandı

21 Ocak 2013
Çorlu TSO ve  KOSGEB Tekirdağ Hizmet Merkezi Müdürlüğü Arasında  Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi İşbirliği Protokolü İmzalandı

       Ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası  bünyesinde Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verilmesi adına Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Tekirdağ Hizmet Merkezi Müdürlüğü'ne yapmış olduğumuz müracaat onaylanmıştır.

        İlgili müracaatımıza istinaden 21 Ocak 2013 Pazartesi günü KOSGEB Tekirdağ Hizmet Merkezi Müdürü Sayın Özay Cebeci'nin katılımıyla  Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası ile KOSGEB  Tekirdağ Hizmet Merkezi Müdürlüğü arasında Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi İşbirliği protokolü imzalandı.

        Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi İşbirliği protokolü hakkında bilgiler veren Çorlu TSO Başkanı İsmail GÜLEROĞLU; "Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak bölgemiz girişimci adaylarına yönelik çalışmalarımız KOSGEB'in de destekleriyle devam etmektedir. Ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan  girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla odamızda Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verilecektir. Bu vesile ile Çorlu'da iş kurmak isteyen girişimci adaylarına yardımcı olmayı ve KOSGEB desteklerinden faydalanmaları konusunda katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Eğitimimiz 04-14.02.2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olup katılımcılardan herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Katılımcı sayısı 30 olarak belirlenmiştir. Önümüzdeki hafta katılımcıları belirlemek adına odamızda seçmeler yapılacaktır. Eğitim dört ana modülden oluşacak, toplam 70 saat sürecek ve 9 günde tamamlanacaktır. Dokuz gün sürecek olan "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'nde; adayların girişimcilik özelliklerinin sınanması, iş fikri geliştirme ve yaratıcılık egzersizleri ile iş planının yazılması ve sunumunda dikkat edilecek hususlar anlatılacaktır. Verilecek  olan eğitimin ana modüllerine yüzde 80 oranında devam eden katılımcılar, katılım belgesi almaya hak kazanacaklardır. Eğitime katılan girişimcilerimizin, KOSGEB yeni girişimci desteği olan toplam 30.000 TL geri ödemesiz ve 70.000 TL geri ödemeli destekten faydalanabilmelerine katkı sağlanacaktır. Eğitime katılmak isteyen girişimci adaylarımızın kayıt yaptırmaları  için odamıza bekliyoruz. Hedefimiz, ilçemiz ve bölgemize faydalı olabilecek girişimleri ortaya çıkarmak ve dolayısıyla  Çorlumuza yeni işletmeler kazandırmaktır. Bölgemiz ekonomisinin canlanması ve kurulacak olan yeni işletmelerin istihdam yaratması ise en büyük beklentimizdir. Girişimcinin en az 160 bin TL'nin taahhüdünü vermesi gerekiyor ki, 30 bin lirası hibe 100 bin TL'lik bir destek sağlasın. Eğitimlere katılacak olan 30 girişimciden 30'unun da iş kurması piyasaya 3 milyon liralık bir kaynağın girişinin sağlanması demektir. Bu rakam bölgemiz için ekonomik canlanmayı nispeten de olsa sağlayacaktır. Girişimcilerimizin bölgemize ve Çorlumuza katma değer sağlamasını temenni eder, bizlere bu imkanı sağlayan KOSGEB adına Sayın Özer Bey'e teşekkür ederim" dedi.

       İş kurmak isteyen ve iş fikri olan tüm girişimci adaylarının bu eğitimlere katılabileceğini söyleyen KOSGEB Tekirdağ Hizmet Merkezi Müdürü Sayın Özay Cebeci; "Türk toplumu son derece girişimci bir toplumdur. Herkesin bir iş kurma hayali vardır. İşte bu protokolün ardından başlayacak olan eğitimlerde  bu hayalleri gerçeğe dönüştürme imkanı sağlanacak. Eğitimlerle  iki şey amaçlanıyor. Birincisi iş fikri olan girişimcilerin iş kurmalarını sağlamak ve iş kurma fikri olanları bulmak. Bir diğeri ise girişimcilerin iş kurma isteklerinden vazgeçmesini sağlamak. Bu eğitimlere katılacak olan girişimci adayları ya iş kuracaklar ya da yanlış olan iş düşüncelerinden vazgeçecekler. Bu eğitimlerin başarı ölçütü katılan kişi sayısına  oranla iş kuran kişi sayısının fazla olması  olarak görülebilir. Ancak bunun yanı sıra iş kurmaktan vazgeçenler de olacak. Bu da bir başarı olarak değerlendirilebilir. Çünkü zarardan dönmüş olacaklar. Bu da bizim kazancımız olacak" diye konuştu.

      Daha önce Çorlu TSO ile benzer bir protokol imzalayarak eğitim düzenlediklerini de dile getiren KOSGEB Tekirdağ İl Müdürü Özay CEBECİ; "Daha önce 30 girişimcinin katılması için  başlatılan eğitimlere 28 kişi katılmıştı. Bu gruptan 4 kişi işletme kurmuş bir kişi de  merkezimizden onay almıştır. 28 kişiden 5 kişinin işletme kurması çok iyi bir oran. Dünya ortalamasına bakıldığında yüzde 5'lik bir oran başarı olarak değerlendiriliyor. Burada ise oran yüzde 15'in de üzerinde. Girişimciler mülakatlarla  eğitimlere kabul edilecekler. Mülakatlar 29-30 Ocak 2013 tarihlerinde Çorlu TSO'da yapılacak. Mülakatlarda KOSGEB eğitmenleri de yer alacak. İş kurma ihtimali yüksek olanları bu eğitimlere bekliyoruz. Bugünün şartlarında  bakıldığında 100 bin TL destek son derece önemli bir katkı. Ancak tamamen bu desteğe yaslanmak doğru değil. Çünkü yapılan harcamaların tamamının finanse edilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Erkek girişimciler de  yüzde 60, kadın girişimcilerde yüzde 70'e kadar bu rakamlar da 100 bin TL'yi geçmemek kaydıyla destekleniyor. 30 girişimci için 100 bin liralık destek içeren bu protokole 3 milyon liralık bir desteğe kapı açan bir protokol olarak bakılabilir. Çorlu TSO işbirliği ile güzel dir eğitim olacağını düşünüyorum"dedi.

      Tekirdağ il genelinde gerçekleştirilen bu eğitimlerde şu ana kadar bin 900 kişiye bu eğitimleri verdiklerini  dile getiren KOSGEB Tekirdağ İl Müdürü Özay CEBECİ; " Eğitim alanlar arasından 104 kişi işletme kurdu. Bizim desteğimizle pansiyon, butik, konfeksiyon atölyesi, perakendeci, restoran açanlar var. KOSGEB destekleri ile  çorap üreticisi olanlar bile var. İstisna sektörler dışındaki tüm sektörlerde ister üretici olsun ister perakendeci olsun destek veriyoruz. Bu eğitimlere katılanların hem formasyon ile bilinçlenmesini sağlıyoruz, hem de  100 bin lira para veriyoruz. İnsanlar da acaba verirler mi,verirlerse geri alırlar mı çekinceleri de var. Ancak şu ana kadar eğitime  katılanlar arasından iş kuranların içinden sadece 2 tanesini reddetmişiz. Bunun dışında iş kuranların tamamına destek verdik. Makine teçhizat, ofis donanımı, personel giderleri, kira gibi kalemlerde destek veriyoruz" dedi.

      Konuşmaların ardından KOSGEB ve Çorlu TSO arasındaki işbirliği protokolü imza altına alındı.

GÜNCEL