ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Alınması Hk.

23 Ekim 2018

                                                                                                                 Tarih     :23/10/2018

                                                                                                                 Sayı       :11133

SAYIN ÜYEMİZ

             

İlgi: T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı I. Bölge Müdürlüğü’nün 16.10.2018 tarihli ve 63102199-225.01.02(350)-E.24992 sayılı yazısı

 

            İlgi kayıtlı yazıda, 655 Sayılı Ulaştırma Denizdik ve Haberleşme Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin 10' ncu Maddesine göre, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğünün görevleri şunlardır:

  1. Karayolu, demiryolu, havayolu ve denizyoluyla yapılacak tehlikeli mal taşımacılığı faaliyetlerinin uluslararası sözleşmeler, standartlar ve mevzuata uygun olarak ekonomik, seri, elverişli, güvenli, kaliteli, çevreye kötü etkisi en az ve kamu yararını gözetecek tarzda serbest, adıl ve sürdürülebilir bir rekabet ortamında yapılmasını ve bu faaliyetlerin diğer taşımacılık faaliyetleriyle uyumlu olarak hizmet vermesini sağlamak.
  2. Kombine taşımacılık faaliyetlerinin ticari, ekonomik, sosyal ihtiyaçlara ve teknik gelişmelere bağlı olarak ekonomik, seri, elverişli, güvenli, çevreye kötü etkisi en az ve kamu yararını gözetecek tarzda serbest, adıl ve sürdürülebilir bir rekabet ortamında yapılmasını sağlamak.
  3. Tehlikeli mal taşımacılığı alanında hizmet üretenler ile hizmetten yararlananların hak, yükümlülük ve sorumluluklarını belirlemek.
  4.     Kombine taşımacılık alanında hizmet üretenler ile hizmetten yararlananların hak, yükümlülük ve sorumluluklarım belirlemek.
  5. Tehlikeli mal taşımacılığı alanında faaliyette bulunanlar ile şoförler, makinistler, hava ve deniz araçlarının ilgili personeli başta olmak üzere bu işlerde çalışanların mesleki yeterlilik şartlarını belirlemek, bununla ilgili eğitim vermek veya verdirmek, sınav yapmak veya yaptırmak ve bunları yetkilendirmek ve denetlemek
  6. 'Tehlikeli mal taşımacılığı alanında kullanılan terminal, depolama tesisi ile benzeri yapıların asgari niteliklerini belirlemek ve bunları denetlemek.

 

  1.     Tehlikeli mal taşımacılığı alanında kullanılan her türlü karayolu, demiryolu, havayolu ve denizyolu taşıtının cins, kapasite, sahiplik, yaş ve benzeri yönden asgari nitelikleri ile bunların dönemsel teknik muayenelerine ilişkin usul ve esasları belirlemek.
  2.     Tehlikeli mal taşımacılığı alanında kullanılan her türlü karayolu, demiryolu, havayolu ve denizyolu taşıtının dönemsel teknik muayenesini yapacakların asgari niteliklerini belirlemek ve bunları yetkilendirmek ve denetlemek.

 

Tehlikeli Malların Karayolu ile Taşınması Hakkındaki Yönetmeliğin;

Amaç Başlıklı 1'nci Maddesi

Bu Yönetmeliğin amacı, tehlikeli maddelerin; insan sağlığı ve diğer canlı varlıklar ile çevreye zarar vermeden güvenli ve düzenli bir şekilde kamuya açık karayoluyla taşınmasını sağlamak; bu faaliyetlerde yer alan gönderenlerin, alıcıların, dolduranların, yükleyenlerin, boşaltanların, ambalajlayanların, taşımacıların ve tehlikeli maddeleri taşıyan her türlü aracın operatör veya sürücülerinin sorumluluk, yükümlülük ve çalışma koşullarını belirlemektir.

Kapsam Başlıklı 2'nci Maddesi

a) Karayolu ile yapılan tehlikeli madde taşımacılığım, tehlikeli maddeleri gönderenleri ve bu maddelerin alıcılarım, tehlikeli maddeleri dolduran, yükleyen, boşaltan ve ambalajlayanların maksada uygun teknik özelliklere sahip her türlü araç ile taşıma yapan taşımacıları, tehlikeli madde yüklü her türlü aracı kullanan sürücü ve operatörleri, işletmeciler ile bu faaliyetlerde yararlanılan her türlü taşıt, araç, gereç ve benzerlerini,

b) Yabancı plakalı taşıtlarla Türkiye sınırları içerisindeki karayolları üzerinden yapılan uluslararası taşımaları,

c)Yetki belgesi hariç olmak üzere, (Değişik ibare: 18.12.2010- 27789 S.R.G. Yön/1.mad.)11.6.2009 tarihli ve 27255 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında yetki belgesi alma zorunluluğundan muaf olan ve kendi iştigal konusu ile ilgili özmal taşıtlarıyla tehlikeli madde taşımacılığı yapan veya yapacak kamu kurum ve kuruluşlarını kapsar.

 

Yetki belgesi sahibi olma zorunluluğu Başlıklı 6’ncı Maddesi

a)Bu Yönetmelik kapsamında taşımacılık faaliyetinde bulunacak gerçek ve tüzel kişiler, Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre Cl, C2, Kİ, K2, Ll. L2, Mİ, M2, M3, Nl, N2, Rl, R2, yetki belgelerinden herhangi birine sahip olmak zorundadırlar.

b)Kendi faaliyetleri ile ilgili olarak özmal araçlarıyla ticari olmayan taşıma yapacak kamu kurum ve kuruluşlarının; tehlikeli madde taşımaları için bu Yönetmeliğe uymak kaydı ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında herhangi bir yetki belgesine sahip olmaları gerekmez.

c)Bu Yönetmelik ve ADR' ye göre tehlikeli maddelerin karayoluyla taşımacılığı alanında faaliyet gösteren; dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank-konteyner/taşınabilir tank işletmecileri, bu faaliyet alanlarından biri veya birden fazlası için Bakanlığa başvurarak Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almaları zorunludur. Faaliyet Belgesinin düzenlenmesine ilişkin hususlar Bakanlıkça belirlenir.

 

Tehlikeli madde güvenlik danışmanı Başlıklı 33’ncü Maddesi

Bu Yönetmelik kapsamındaki faaliyetleri gerçekleştiren işletmelerin, ADR Bölüm 1.8.3 'te yer alan hükümlere göre tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmesi veya tehlikeli madde güvenlik danışmanından hizmet alması zorunludur. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı eğitimi, sınavı, yetkilendirilmesin görev, yetki ve sorumlulukları ile ilgili hususlar Bakanlıkça belirlenir

Bu bağlamda; Bölge Müdürlüğünce yapılacak denetimlerde yukarıda izah edilen mevzuat hükümleri çerçevesinde, Tehlikeli Madde Faaliyet ile iştigal etmekte olan Odamıza üye firmaların herhangi bir cezai işlem ile karşılaşmaması için Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi alınması gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

İbrahim KARAĞÖZ

Genel Sekreter