20 Kasım 2018
Odamız Yöneticileri Bulgaristan - Türkiye İş Forumu´na İştirak Etti

Odamız Meclis Başkanı Erdim Noyan, Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, Meclis Başkan Yardımcısı Umut Güngör, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları; Hüseyin Ersoy ve Haluk Bayındır, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Bulgaristan Ulusal KOBİ Geliştirme Ajansı (BSMEPA) iş birliğiyle 19 Kasım Pazartesi günü Sofya’da gerçekleşen “Bulgaristan - Türkiye İş Forumu" na iştirak etti.

T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılım sağladığı toplantıya, çok sayıda Türk ve Bulgar iş adamı katıldı.

"Bulgaristan ile ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz"

Bulgaristan ile ilişkileri her alanda geliştirmeyi istediklerini vurgulayan Pekcan, iki ülke arasında dengeli bir ticaret hacmi bulunduğunu, geçen yıl 2,8 milyar dolar ihracat, 2,8 milyar dolarlık ithalat yapıldığını aktardı. Pekcan, "Ancak bu rakam dost ve komşu olan Bulgaristan ile Türkiye'nin potansiyelini yansıtmamaktadır." dedi.

Pekcan, "Yatırımları da karşılıklı olarak destekliyoruz. Bulgaristan'da yaklaşık 2 milyar dolarlık bir Türk yatırımı bulunmaktadır. Bulgaristan'da daha fazla Türk yatırımcıyı görmekten memnun olacağız. Bulgar firmalarımızı da Türkiye'de yatırımcı olmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

İki ülkenin hükümetler arası ekonomik iş birliği toplantıları gerçekleştirileceğini anlatan Pekcan, bir sonraki iş forumunu sektörel bazda düzenlemek istediklerini söyledi.

DEİK Başkanı Nail Olpak, forumda, Bulgaristan Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov ile bu yıl 3 kez görüştüklerini, ikili ilişkilerinin olumlu geliştiğini, Bulgaristan'ın Türkiye sermayesi açısından Avrupa'ya açılan bir sınır kapısı olduğunu dile getirdi.

Foruma 280 Bulgar ve 240 Türk iş adamının katıldığına işaret eden Olpak, aynı zamanda Türkiye'ye gelen Bulgar yatırımcılara da destek verdiklerini, bu konuda her iki tarafta gerekli siyasi iradenin gösterildiğini ifade etti.

İkili ticaretin 10 yılda güzel bir şekilde arttığını belirten Olpak, "Bu konuda biz Türkiye olarak biraz açık veriyoruz." dedi. Hem açığın dengelenmesini hem de ticaretin artmasını istediklerini ifade eden Olpak, "Bu dengelenme ve artış küçük ölçekle olmuyor. Bizim büyük ölçeğe de ihtiyacımız var. Temennimiz, bu toplantılar sonrasında büyük ölçekli yatırımlar ve ticaret kararların da alınmış olması." diye konuştu.

HABER GÖRSELLERİ