ABDnin İrana yönelik yaptırımları hk.

5 Aralık 2018

Tarih     :05/12/2018

Sayı       :12326

İlgi: TOBB’nin 27.11.2018 tarihli ve 0431/17846 sayılı yazısı

İlgi kayıtlı yazıda, “ABD'nin İran'a yönelik olarak evvelce hayata geçirmekle birlikte Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) çerçevesinde kaldırdığı, enerji, gemi inşaatı, deniz taşımacılığı ve bankacılık alanlarındaki yaptırımların dün (5 Kasım) itibariyle yeniden yürürlüğe girmesine ilişkin olarak ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) tarafından yapılan basın açıklaması ekte sunulmuştur.”

“OFAC açıklamasında özetle, anılan kararla 700’ün üzerinde gerçek ve tüzel kişinin (deniz ve hava araçları dahil olmak üzere) yaptırıma tabi tutulduğu, söz konusu yaptırımların İran halkını değil İran rejimini hedef aldığı, bu çerçevede, tarım ürünleri, gıda, ilaç ve tıbbi cihazların İran'a satışını mümkün kılacak yetkilendirme ve istisnaların verilmeye devam edileceği belirtilmektedir.”

‘‘Yaptırım kararıyla 50 İran bankası, İran İslam Cumhuriyeti Denizcilik Hatları (Islamic Republic of İran Shipping Lines) ve İran Ulusal Petrol Nakliyat Şirketi (National Iranian Tanker Company) başta olmak üzere deniz taşımacılığı alanında faaliyet gösteren önemli sayıda kurum ve şirket ile bunların araçları, İran Atom Enerji Örgütü ve İran'ın ulusal havayolu şirketi olan "İran Havayolları” (şirkete ait 67 uçak dahil) hakkında yaptırım kararı alındığı kaydedilmektedir.”

“Açıklamada, haklarında yaptırım kararı alman gerçek ve tüzel kişilerin ABD'de ya da ABD’lilerin kontrolü veya zilyetliğinde bulunan varlıklarının ve bunlardaki hisselerinin dondurulduğu, ABD uyrukluların bu gerçek ve tüzel kişilerle iş yapmalarının yasaklandığı, yaptırıma tabi söz konusu gerçek ve tüzel kişilerle iş ilişkisine girenlerin haklarında dava açılabileceği ve yaptırımlara maruz kalabilecekleri ifade edilmektedir.”

“Bahsekonu kararla yaptırıma tabi tutulan gerçek ve tüzel kişilerin (deniz ve hava araçları dahil olmak üzere) tam listesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir. https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/OFAC-Enforcement/Pages/20181105_names.aspx” ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo ile Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in konuya ilişkin olarak dün düzenledikleri ortak basın toplantısının tutanağı istifadeleri için keza ekte takdim kılınmıştır

Bilgilerinize sunarız.

DOSYALAR / BELGELER