Odamız Üyeleri Türkiye 100´den Ödülle Döndü

21 Mayıs 2019
Odamız Üyeleri Türkiye 100´den Ödülle Döndü
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliğinde belirlenen Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi açıklandı. Türkiye’de en hızlı büyüyen 100 şirketin arasında  Odamız Üyesi 2 firma yer aldı.

Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinin başarılarına küresel ölçekte dikkat çekmek ve küresel bağlantılarını kuvvetlendirmek için düzenlenen ve başvuran şirketlerin 2015-2017 arası iki yıllık ciro artışı dikkate alınarak yapılan Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi yarışmasının sonuçları, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 100’üncü yılı dolayısıyla Samsun’da açıklandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu tarafından Odamız Üyeleri Beşel Basım San. ve Tic. A.Ş. ile Tachyon Makine San Tic. Ltd. Şti’ye plaket verildi.

İyi Yönetilen, Geleceği Parlak Olan Bu Şirketlerin, Önünün Daha Fazla Açılmasını, Daha Fazla Büyümelerini İstiyoruz

Türkiye 100 listesi hazırlanırken, başvuran şirketlerin son 2 yıl, yani 2015-2017 arası ciro artış hızının, dikkate alındığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “İşte bu salonu dolduran şirketler, bu alanda müthiş bir başarı kaydetti. Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin, bu dönemdeki ortalama büyümesi, yüzde 605 bu çok çarpıcı bir rakam” dedi. Bu şirketlerin Türkiye’deki milli gelir artışının 18 kat üzerinde bir performans  gösterdiklerini bildiren TOBB Başkanı, yine aynı süre içinde, çalışan başı üretimlerini, yani verimliliklerini ise, ortalama yüzde 332 artırdıklarını söyledi.

Türkiye 100” programını 3 nedenle çok önemsediklerini ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Birincisi şu; Biliyorsunuz bizim kültürümüzde güzel bir söz var: “marifet iltifata tabidir”. İşte iltifatı en çok hak edenler, bu ülkenin zenginleşmesinde öncü rol üstlenen, vergi ödeyen, üreten, ihracat yapan ve istihdam sağlayan, girişimcilerimiz. Hele ki, böyle bir dönemde, büyük başarılar elde eden şirketleri, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini takdir etmek, onlara teşekkür etmek istiyoruz. İkinci olarak; İyi yönetilen, geleceği parlak olan bu şirketlerin, önünün daha fazla açılmasını, daha fazla büyümelerini istiyoruz. İşte bunun için, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini herkese tanıtıyoruz. Yatırımcıya ve müşteriye daha kolay ulaşmalarını sağlıyoruz.

Sadece yurt içinde değil, yurt dışında da aktif olmaları, ihracat yapmalarını istiyoruz. Bunun için destek oluyoruz. Bu işe önem vermemizin üçüncü nedeni de şu; Bu çağda zenginleşmenin, kalkınmanın anahtarı girişimcilik. Bizim de daha fazla girişimciye ihtiyacımız var.

Biliyorsunuz girişimcilik de heves işi.  İşte Türkiye 100 yarışmasıyla, girişimci rol modellerimizin sayısı artsın istiyoruz. Buradaki her şirket, yeni girişimcilere örnek olsun istiyoruz. Bütün gençlerimizin, kadınlarımızın, bu salondaki başarı hikâyelerini duymalarını istiyoruz. Duysunlar ki, onlar da girişimci olmaya daha fazla heves etsinler.”

İhracatçımıza Bu Yıl 3 Milyar 104 Milyon TL Civarında Destek Vermeyi Öngörüyoruz

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da konuşmasında, "Katma değeri yüksek ve markalı ürün ihracatımızı artırmak için KOBİ düzeyinden başlayıp, kurumsallaşma ve küresel marka olma yolunda ilerleyen her seviyedeki ihracatçımıza bu yıl 3 milyar 104 milyon TL civarında destek vermeyi öngörüyoruz." dedi.

Bugün dünyanın en karlı 20 şirketi arasındakilerin çoğunun bilişim, teknoloji ve yüksek teknoloji üreten, yeni girişimcilik fikirleri olan firmalar olduğuna dikkati çeken Pekcan, bu girişimcilerin de yeni arayışlar içene giren ve yeni teknolojiye yatırım yapan firmalar olduğunu, bugün girişimcilik ve inovasyon sonucunda ortaya çıkan yeni teknolojilerin, küresel ekonominin oyun kurucuları pozisyonuna geldiğini vurguladı.

İnovasyon ile kar ve rekabetçiliğin bir bütün haline geldiği bu yüzyılda Türkiye'yi yüksek gelirli ülkeler sınıfına yükseltmenin yolunun inovasyon ve yenilikçi teknolojilerde var olmaktan geçtiğinin altını çizen Bakan Pekcan, "Bu da ancak ülkemizdeki girişimcilerin desteklenmesiyle mümkün olacaktır." diye konuştu.

Sağlıklı Büyümenin Formülünün Teknoloji, Nitelikli İnsan Gücü, Üretim Ve İhracattır

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise konuşmasında, "TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim Programı'nın ikinci çağrısı da sonuçlandı. İnşallah teknoloji odaklı proje yürüten 146 genç girişimcimize 200 bin liraya kadar geri ödemesiz hibe desteği vereceğiz." dedi.

En hızlı büyüyen 100 şirketin 36 farklı sektörden olduğunu anlatan Varank, şöyle konuştu:

"TOBB'un belirlediği, Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin profillerine baktığımızda; 36 farklı sektörden teknoloji odaklı ve ihracatla büyüyen firmaların ön plana çıktığını görüyoruz. Ar-Ge'ye, inovasyona, teknolojiye inanan, nitelikli insan kaynağına sahip ve çevre duyarlılığı gelişmiş bu firmalarımız; Türkiye'den 18 kat daha hızlı büyüyorlar; hem de bunu istihdamlarını artırarak yapıyorlar. Tam 68 ülkeye ihracat yapan bu 100 şirketin yapısına baktığımızda, ortalama 11-12 yıl önce kurulduklarını, yöneticilerinin yaş ortalamasının da 46 olduğunu görüyoruz.  İşte tüm bu verileri alt alta koyduğumuzda; sağlıklı büyümenin formülünün teknoloji, nitelikli insan gücü, üretim ve ihracat olduğunu görüyoruz.