Cumhuriyet Tarihinin En Kapsamlı Teşvik Paketi

6 Nisan 2012
Cumhuriyet Tarihinin En Kapsamlı Teşvik Paketi
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası  Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Güleroğlu, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Yeni Teşvik paketinin ülkemize ve bölgemize hayırlı olması temennisinde bulundu.

Ortak çalışma sonucunda ülkemizde ki tüm kurum kuruluş ve  sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin de dahil edildiği kapsamlı bir çalışma olan ve Türkiye ekonomisinin sağlıklı bir şekilde gelişimini, sürdürülebilir büyümeyi ve cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malların üretiminin artırılmasını hedefleyen   Yeni Teşvik Sistemi'nin başarılı olmasını arzu ediyoruz.

Açıklanan Teşvik Sistemi'nin Cumhuriyet tarihinin en makul teşvik paketlerinden biri olduğunu belirten Çorlu TSO Başkanı İsmail Güleroğlu "Yeni Teşvik Paketinin Çorlu'da  yatırımlara vesile olmasını ve bu yatırımların ilimizin ve bölgemizin kalkınmasına katkı sağlamasını arzu etmekteyiz. Yeni sistemin; Genel Teşvikler, Bölgesel Teşvikler, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki ve Stratejik Yatırımlar Teşviki olmak üzere 4 ana gruptan oluşması önemli bir husustur. İlleri, Sosyo - Ekonomik gelişmişliklerine göre 6 farklı bölgede toplayan, "İl Bazlı Bölgesel Teşvik Sistemi'nde yatırımcılara, Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Asgari Ücret Üzerinden Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Faiz Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi, Gelir  Vergisi Stopajı Desteği ve KDV İadesi Desteği verilecektir. Yatırımın büyüklüğüne göre destekten yararlanma süresinin de değişecek olması, bölgemizde büyük yatırımların önünü açacaktır.

Açıklanan Yeni Teşvik Sistemi Bölgemize Ayrıca Moral Verdi.

Açıklanan yatırım teşviki ile  Tekirdağ 2. bölgede  yer almaktadır.  2. bölgede yer alan illere sağlanan vergi indirimi 31.12.2013'e kadar %20, 01.01.2014 ten sonra %15, sigorta prim desteği 31.12.2013'e kadar 3 yıl olarak açıklanmıştır.

Bu paketle birlikte Organize Sanayi Bölgelerine yapılacak yatırımlarda aynı sektörde faaliyet gösteren en az 5 yatırımcının bir araya gelerek bir yatırım yapması halinde sanayicilere teşvik sağlanacaktır.

Bölgemizdeki sanayileşmenin disiplin altına alınması ve sanayicinin rekabet gücünün arttırılmasına yönelik başlatmış olduğumuz çalışmalar sonucunda kurulan ve kurulma aşamasında olan Çorlu daki Islah OSB'ler  2. bölgede olmasına rağmen, 3. bölgeye sağlanan teşvik imkanlarından yararlanacak olmaları bölgemiz açısından memnuniyet vericidir. Böylece OSB'ler içine yatırım özendirilmiş olacaktır. Bu durum sanayicilerimize yeni fırsatlar sağlayacak, daha büyük işletmeleri ve ortaklıkları teşvik edecektir.

Yeni Teşvik Paketinde Otomotiv, Savunma Sanayi, Havacılık, Uzay Sanayi gibi konularda yatırım yapılması halinde yatırım nerede yapılırsa yapılsın 5'nci bölgede yapılmış gibi desteklenmesi paketin getirdiği önemli yenilikler arasında olacaktır.

Görüldüğü üzere Yeni Teşvik Paketi, hem sanayi yapısındaki değişimi, hem de ithal ettiğimiz ara malların ülkede üretimini sağlayacak  ve  ileri teknolojik ürünlerin üretimine geçişi için önemli bir adım olacaktır.

Uygulamanın başarılı olması ve bölgemize fayda getirmesini dileriz. Önemli olan yatırımcılarımızın bu politikayı beğenmeleri ve katma değeri yüksek dünya pazarında rekabet şansı olan yatırımlarını ve üretimlerini arttırmalarıdır.