ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Ergene Nehri´ne Dökülen Atık Suların ‘Renk Parametreleri´ Konulu İstişare Toplantısı Gerçekleşti

26 Ocak 2012
Ergene Nehri'ne Dökülen Atık Suların ‘Renk Parametreleri' Konulu  İstişare Toplantısı Gerçekleşti

    Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Toplantı Salonu'nda 24 Ocak 2012 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya Tekirdağ Valisi Zübeyir KEMELEK, Vali Yardımcısı Mustafa MASATLI, Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet CEYHAN, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Daire Başkanı Dr. Yakup KARAASLAN, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Daire Başkanı Yahya KESİMAL, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer SARIOĞLU, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şakir SÖNMEZ ve çok sayıda davetli katıldı.

         Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel EROĞLU tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan Ergene Havzası Genel Eylem Planı çerçevesinde toplandıklarını dile getiren Tekirdağ Valisi Zübeyir KEMELEK "Daha önce belirlenmiş olan yönetmelik revize edildi ve atık sularda yeni parametreler belirlendi. Ergene Nehri'ne boşaltılan atık suların rengi konusunda düzenlemeler yapıldı. Belirlenen bu parametrelere  geçiş için de 24 Nisan 2012 tarihine kadar süre verildi" dedi.

         Ergene Havzası Genel Eylem Planı ile Ergene Nehri'nin doğal görünümüne kavuşmasının hedeflendiğini dile getiren Vali KEMELEK; "Ergene Nehri'ne boşaltılan atık sular nedeni ile nehrin rengi eskisinden çok farklı bir görünüm kazanmış durumda. Hazırlanan bu proje ile Sanayiciler Ergene Nehri'ne boşalttıkları atık suyun rengini değiştirerek nehrin daha berrak bir görünüm kazanmasını sağlayacaklar. Bu konu hakkında yapılan bazı çalışmalar var. Bunun için de toplu hareket ederek en doğru projeyi en ucuza nasıl hayata geçireceğimizi konuşacağız" şeklinde konuştu.

          Ergene Nehri'ne boşaltılan atık suların renk giderimi hakkında bilgi veren Çevre Yönetimi Genel Müdürü Cumali KINACI, "Zaman kısıtlığı nedeni ile atık sulara renk giderimi mi yapacağız; yoksa atık suları deşarj mı ederek bertaraf edeceğiz? Öncelikli olarak bu sorunun cevabını vermeliyiz. Bu konuda biz sanayicilerimize sadece rehberlik edebiliriz. Zaten yapılmış olan bir takım çalışmalar mevcut. Bu çalışmaların ekonomik boyutlarının neler olduğunu, nasıl hayata geçeceğini bu toplantıda görüşerek karara bağlayacağız" dedi.

         Sanayici açısından önemli olan projelerin proseslerinin sürekli değişmemesi ve devamlı olması olduğunu ifade eden KINACI, "Bu tarz projelerde sanayicileri sıkmadan, kademeli olarak geçiş yapılmalıdır. Mevcut atık su sorununda da önemli olan renk ve koku problemidir. Atık suların rengini ve kokusunu düzelterek Ergene nehrine boşaltırsak nehir temiz görünür ve sorun bir nebze de olsa çözülür" dedi.

        Çevre Yönetimi Genel Müdürü Cumali KINACI'nın konuşmasının ardından söz alan Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet CEYHAN Ergene Nehri sorunu konusunu çözmek için toplantının önemine değinerek, "Bazı firmaların atık su renginin değiştirilmesi ve kokusunun giderilmesi yönünde çalışmaları oldu. Ayrıca Tübitak ve çeşitli üniversiteler de bu yönde çalışmalar yaptılar. Bunun dışında alternatif deşarj projelerimiz de olacak" şeklinde konuştu.

       Toplantı esnasında sanayicilerden gelen "Ergene'de sadece renge ve kokuya mı önem vereceğiz? Peki, suyun kalitesi ne olacak?" sorusu üzerine söz alan Tekirdağ Valisi Zübeyir  KEMELEK, "Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nün evsel ve fabrika atıklarının arıtılması konusunda Belediyelerle ortak projeleri var. DSİ bölgemizde 13 Belediye ile arıtma konusunda anlaştı. Yapılan anlaşmalarda toplam maliyetin yüzde 45'i DSİ tarafından belediyelere hibe edilecek, kalan kısmı ise uzun vadeler şeklinde geri ödenecek. Ergene 1 ve 2, Velimeşe ve Türkgücü'ne ıslah OSB'leri kurulacak ve kurulacak tesisler için yer seçimleri de 26 Ocak'ta yapılacak" diye konuştu.

       Vali KEMELEK'in konuşmasının ardından Fatih Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Sami GÖREN atık suların renk parametreleri iuçin hazırladığı sunumu katılımcılarla paylaştı. Sunumun ardından sanayicilerden Kasar ve Dual Tekstil A.Ş. temsilcisi Mehmet Ali İnce renk parametreleri konusunda muzdarip olduklarını dile getirerek, "Bizden hiçbir araştırma yapmadan görüş bildirmemiz bekleniyor. Bu görüşler doğrultusunda da çalışmalar yapılarak Nisan ayına kadar projenin hayata geçirilmesi planlanıyor. Ama bu kadar kısa süre içerisinde projenin hayata geçmesi mümkün değil. Ayrıca yatırım ve maliyet gibi sorunlarımız da var. Bizden şimdi renk konusuna konsantre olmamız isteniyor. Ama ileride başka sorunlar da ortaya çıkacaktır. Sanayinin atık su karakteri ileride değişebilir ve bu yeni sorunlar doğurur. Bu yüzden yapacağımız yatırımlar boşa gider. Hazırlanmış olan pilot çalışmalarda maliyetler oldukça düşük görünse de ileri de değişmemesi garanti değil. Sanayiciler olarak ne yapacağımızı bilmiyoruz. Atacağımız adımlar konusunda akademisyenlerimiz bize yol gösterebilecekler mi bilemiyoruz. Ama yine de çok memnunuz; çünkü karşımızda bize yardım etmek isteyen bir topluluk var" şeklinde konuştu.

         Sanayicilerin kaygılarını dile getirmesinin üzerine Çevre Yönetimi Genel Müdürü Cumali KINACI, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yöneticileri tarafından soruna muhakkak bir çözüm getirileceğini söylerken, Çorlu TSO Yönetim Kurulu Üyesi ve  Ergene Yeşil Çevre Kooperatifi Başkanı Şakir SÖNMEZ, "Yaklaşık 1,5 yıl önce bu konu için önce Islah Osb'lerin kurulmasını önerdik. Biz de sanayiciler gibi yatırımların boşa gideceğini düşünüyoruz. Bu yüzden OSB'lerin bu konudan muaf tutulmasını önerdik. Önce ortak arıtma tesisi yapılmalı. Ortak arıtma tesisi yapılmadan renk parametreleri projesi hayata geçerse boşa yatırım yapılmış olur. Çünkü renk giderimi çok ciddi bir iş ve ortak arıtma tesisinden önce yapılırsa verim alınamaz. Bu sorunun aynısı daha önce Gebze Osb'de yaşandı. Oraya da önce ortak arıtma tesisi yapıldı ve şimdi orası denetleniyor" şeklinde konuştu.

GÜNCEL