Ergene Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi Üyelerine Yönelik Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti

19 Aralık 2012

Ergene Yeşil çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifinin düzenlediği Ergene Eylem planı Takvimince yürütmesi gereken görevlerle ilgili üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı yoğun bir sanayici ve işadamı katılımı ile  16 Ocak 2012 Pazartesi günü Çorlu Silverside Otelde yapıldı.

Toplantıya; Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı, Çorlu Kaymakamı Ali Dursun, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Ceyhan, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl müdürü Abdullah Aksoy, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Güleroğlu, Velimeşe Belediye Başkanı Rasim Yüksel ve çok sayıda Sanayici katıldı.
İki oturumdan oluşan toplantının ilk kısmında Ergene Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Sönmez Ergene Eylem Planı Takvimince Yerine getirilmesi gereken görevlerle ilgili bir sunum gerçekleştirdi.  Prof. Dr. Erdem Görgün de Islah Organize Sanayi bölgesi içerisinde Yapılacak olan ortak arıtma tesisiyle ilgili bitirilmiş olan fizibiliteyle ilgili sunum yaptı.
         Açılış konuşmasında Sanayicilere seslenen Şakir Sönmez, Islah OSB'nin oluşması halinde sanayiciye birçok alanda avantaj sağlayacağını belirterek biran önce sanayicinin bu oluşumun içinde yer alması gerektiğinden bahsetti. Sönmez; "Bugün itibariyle kooperatifimize 90 firmamız başvurmuş ve üyelikleri kabul edilmiş durumdadır. Bölgemizdeki firmaların da biran önce başvurularını tamamlamaları menfaatlerine olacaktır. Biz kooperatif olarak ayda bir Ankara'ya toplantıya katılmaktayız. Haftalık da gelişmeleri rapor halinde iletmekteyiz. Bakanlığımız bu sürecin takipçisi durumunda, şu an itibariyle Nisan ayına kısa bir zaman kaldı ve hala karar veremeyen sanayicilerimiz var. İşin ehemmiyeti için sanayicilerimizden bu konuda hassasiyet gösterip katılımlarını bekliyoruz" dedi.
          Prof. Dr. Erdem Görgün ise yapılan fizibilite çalışmaları hakkında yaptığı sunumunda Ortak Arıtma tesisinin konumu, maliyet hesaplamaları, atık miktarları ve uygulanacak prosesle ilgili bilgiler verdi. Görgün; "Yapılacak Arıtma tesisleri ile bölgede halen 4. Sınıf su kalitesi olarak tanımlanan Ergene nehir suyunun 2. Sınıf su kalitesine ulaştırılması hedeflenmektedir dedi. Şu an itibari ile Ergene nehrinin suyu en kirli su sınıfında yer almaktadır. Amaç bunu 2. Sınıf su yani; bitki yetişen canlı yaşayabilen bir su sınıfına yükseltmektir" dedi.
          2. oturuma geçilmeden önce Valilik makamına ve ilgili kurum müdürlerine sorulmak üzere sanayicinin soruları not edildi.
Tekirdağ Vali yardımcısı Mustafa Masatlı'in başkanlığında ikinci oturum başladı. Sanayicinin sorularına cevap verildiği bu bölümde Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı, Islah OSB sürecinin gelişimi ile ilgili bilgiler verdi. Daha sonra İl Çevre Ve Şehircilik Müdürü Mehmet Ceyhan Bey de Kendi konusu ile ilgili soruları yanıtladı. Çorlu Kaymakamı Sayın Ali Dursun Bey de OSB olmanın Gerekliliklerini anlatan bir konuşma yaptıktan sonra toplantıya düzenlenen yemeğe geçilerek son verildi.