ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Çorlu TSO Başkanları İSO 10. Sanayi Kongresi ve İnovasyon Sergisi´ne İştirak Ettiler

14 Aralık 2011
Çorlu TSO Başkanları İSO 10. Sanayi Kongresi ve İnovasyon Sergisi´ne İştirak Ettiler
 Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat ERGÜN, TOBB Başkanı M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU İSO Başkanı Tanıl KÜÇÜK, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İhsan ERİK, Yönetim Kurulu Başkanı İsmail GÜLEROĞLU ve çok sayıda davetlinin katıldığı 10. Sanayi Kongresi  ve İnnovasyon Sergisi 14 Aralık 2011 Çarşamba günü İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı.

            Kongrenin açılışında konuşan TOBB Başkanı HİSARCIKLIOĞLU, küresel çalkantılara ve bölgemizdeki belirsizliklere, rağmen Türkiye ekonomisinin hem dinamizmini hem de direncini tüm dünyaya kanıtladığını belirterek, son 9 aydaki büyüme oranının özel sektör kaynaklı olarak, yüzde 9.6 oranında gerçekleştiğini hatırlattı. Gelişmiş ülkeler sallanırken, biz rüzgarı arkamıza aldık, tam yol ileri dedik! Bu başarının arkasında ciddi bir emek var, birikim var, vizyon var" ifadesini kullandı.

             Hükümetin atacağı adımlar, dalgakıran görevi görecek

           Avrupa Bankacılık Kurumu'nun yaptığı hesaba göre, Avrupa'daki bankaların 106 milyar Euro sermaye açıkları bulunduğunu bildiren HİSARCIKLIOĞLU, sermaye artırımı ve yılsonu karını sermayeye ekleyerek bu açığın, ancak bir kısmını kapatabileceklerini açıkladı. Bu durumda Avrupa'daki bankaların kredi miktarlarını önemli ölçüde azaltmalarının beklendiğini söyledi. Bu sayede sözkonusu açığın yarısı kadar kaynak bulabilseler de, kalan kısmı kapatmak için kredi stoklarını 1 trilyon Euro tutarında azaltmak zorunda kalabilirler. Üstelik bir de, Avrupalı bankaların 2012'de vadesi gelecek 700 milyar Euro tahvil ödemeleri var. Yani Avrupa'dan ilave kaynak bulmak zorlaşacak. Türkiye'de özel sektörün kredilerinin dörtte üçü Avrupa'dan. Bu gerçeği görerek, üretimden vazgeçmemenin yollarını aramalıyız. Bu dönemde hükümetimizin atacağı adımlar da bizi risklerden koruyacak, dalga kıran görevi görecektir. Geçen yıl açıklanan Sanayi Strateji Belgesini ve buna paralel çeşitli sektörler için hazırlanan raporları çok önemsiyoruz. Bunların, raflarda duran bir doküman olmaktan çıkıp, her yıl yenilenen bir yol haritasına dönüşmesini bekliyoruz" dedi.

           RGBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat EÜN

          Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat ERGÜN ise konuşmasında, alınan tedbirlerle ihracattaki artışın, ithalattaki artışın önüne geçtiğini belirterek, ''Demek ki cari açık diye önümüzde duran meselede aldığımız bazı önlemler etkili olmaya başladı ve artık bu tedbirlerin de sonuçlarını görmeye başladık. Önümüzdeki süreçte çok daha önemli sonuçları görecek adımları atacağız. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından ''Dalgaları Yöneterek Geleceği Tasarlamak'' temasıyla düzenlenen 10. Sanayi Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, eskiden dünyada işler iyi giderken bile Türkiye ekonomisinde krizlerin yaşandığını, şimdi ise gelişmiş ülkelerde işlerin kötüye gittiğini ama Türkiye ekonomisinin önemli başarılara imza attığını kaydetti.

         Türkiye'nin büyüdüğünü ama büyürken Türkiye ekonomisindeki kırılganlıkların da azaldığını ifade eden Ergün, şunları söyledi: ''Alınan tedbirlerle ihracattaki artışın, ithalattaki artışın önüne geçtiğini görüyoruz. Demek ki cari açık diye önümüzde duran meselede aldığımız bazı önlemler etkili olmaya başladı ve artık bu tedbirlerin de sonuçlarını görmeye başladık. Önümüzdeki süreçte çok daha önemli sonuçları görecek adımları atacağız. Ekonomimiz, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 8,2 oranında büyüyerek dünyada Çin'den sonra en fazla büyüme gösteren ekonomi olmuştur. Böylece geçen sene yüzde 9 oranında büyüyen ekonomimizin, bu yıl da yüzde 8 civarında büyüyeceği netleşmiştir. Bu büyümenin reel sektör yatırımlarına, üretime ve ihracata dayanması çok önemlidir. 2012 yılının da Türkiye için çok iyi geçeceğine, yükseliş trendinin devam edeceğine inanıyorum. Belki 2010 ve 2011'deki gibi yüksek bir büyüme yakalayamayacağız ancak, Orta Vadeli Planda ihtiyatlı olarak belirlemiş olduğumuz yüzde 4'lük büyümeyi yakalayacağımızı, belki de geçeceğimizi düşünüyorum" dedi.

           İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl KÜÇÜK

          İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl KÜÇÜK de, sanayinin durumunu, yüzme öğrenmek üzere derin sulara atılan bir insanın durumuna benzeterek, ''Zorluklara, eksiklere rağmen sanayimiz, bir şekilde su üstünde kalmayı ve hatta yüzmeyi başarmıştır. Bundan sonrası için hedefimiz artık, sanayimizi, çok daha uzun mesafeler kat edebilen, tekniği güçlü, kondisyon sahibi bir yüzücüye dönüştürmek olmalıdır. Beklentimiz, hükümetimizin, sanayimizin mücadelesine daha fazla destek verebilmesidir. 2000'li yılların ilk 10 yılında Türkiye'nin, iki büyük ekonomik krizle karşılaştığına değinerek, ilk kongrenin yapıldığı 2002 yılında, 2001'deki ekonomik krizin henüz geride bırakıldığını, ilk altı kongrenin gerçekleştirildiği 2002-2007 yılları arasında küresel ekonomide iklimin ılıman olduğunu anlattı. 2008'de ılıman iklimin yerini ''sert rüzgârlara bıraktığını'' dile getiren KÜÇÜK, ''Rüzgarların şiddeti 2009'da en üst seviyeye çıkarken, 2010, tüm dünya ekonomisinin nispeten toparlandığı bir yıl oldu. Türkiye ise krizden çıkışta dikkati çekici bir başarı ortaya koydu. Ancak 2010'daki toparlanmaya rağmen küresel ekonomiye yönelik endişeler yatışmamıştı. İkinci dip beklentisi sık sık dile getiriliyordu ve nihayet 2011'in ikinci yarısı itibarıyla, özellikle de Avrupa'daki sorunların etkisiyle, belirsizlik bulutları ortalığı yeniden kapladı. Dolayısıyla, onuncu kongremizi de soru işaretlerinin gölgesinde, zor bir ekonomik konjonktürde gerçekleştiriyoruz. Küresel ekonomiye bakıldığında, gelecek birkaç yılın çok kolay geçmeyeceği, hâlihazırda işaretlerini veren değişimlerin, dalgalanmaların, güç kaymalarının devam edeceğinin anlaşıldığını kaydederek KÜÇÜK; ''Karşımızdaki tablo, tarihin çözülme ve yeniden yapılanma evrelerinden birinde olduğumuza işaret ediyor ve biliyoruz ki, böyle değişim ve yeniden yapılanma dönemlerinin kazananları ve kaybedenleri oluyor. Bulunduğumuz dönemeçte, önümüzdeki temel mesele, ülkemizin değişimin kazananları arasında yer almasını sağlamaktır ki, küresel ekonominin yükselen yıldızlarından biri olarak görülen Türkiye, potansiyeli ile bunu fazlasıyla hak etmektedir. Kazananlar arasında yer alabilmek için, kongremizin başlığında da ifadesini bulduğu üzere, bu fırtınalı ortamda, gelen veya gelebilecek dalgaları iyi anlamak, doğru yönetmek ve ülkemizin geleceği için fırsata çevirebilmek gerekiyor" dedi.

           İSO Meclis Başkanı Erdal BAHCIVAN

          İSO Meclis Başkanı Erdal BAHCIVAN da, geleceği tahmin etmenin en kolay yolunun, onu şekillendirmekten geçtiğini kaydederek, sanayileşmenin temelinin, bilgi üretebilmekten geçtiğine işaret etti. Teknoloji transferi ile kalkınma ve sanayileşmenin olamayacağını belirten Bahçıvan, Türkiye'nin kendi teknolojisini kendisi üretip, sanayileşme ile ulusal ekonomiye katkı sağlaması gerektiğini kaydetti. Bilim ve teknolojinin, toplumun bütün kesimlerini yakından ilgilendirdiğine değinerek, bilim ve teknolojinin ülke sanayisinin yanı sıra ülkenin uluslararası arenadaki konum ve geleceğini belirleyeceğini söyledi.
GÜNCEL