ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

Çorlu TSO Dış Ticaret Eğitim Programı Projesi Kapsamında "Serbest Bölge Mevzuatı ve Gümrük Mevzuatı Semineri" Gerçekleşti

13 Ekim 2011
Çorlu TSO Dış Ticaret Eğitim Programı Projesi Kapsamında

    Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası  tarafından hazırlanan Trakya Kalkınma Ajansı  Teknik Destek Programı "Dış Ticaret Eğitimi Programı"  Projesi kapsamında  düzenlenen  ve sunumunu Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Ahmet ÇİMER'in yaptığı Serbest Bölge Mevzuatı ve Gümrük Mevzuatı Semineri"  12-13 Ekim 2011 tarihleri arasında  Çorlu TSO Meclis Salonu'nda gerçekleşti.

           Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Ahmet ÇİMER  yaptığı sunumunda; "Serbest bölgeler bir ülkenin ulusal egemenlik sınırları içinde bulunmakla birlikte bu ülkenin gümrük sınırları dışında kaldığı kabul edilen alanlardır. Serbest bölgelerin kurulması ve işletilmesiyle elde edilmesi hedeflenen amaçlar; İhracat için yatırım ve üretimi artırmak, Yabancı sermaye ve teknoloji girişini hızlandırmak, Ekonominin girdi ihtiyacını ucuz ve düzenli bir şekilde temin etmek, Üretim ve istihdam olanaklarının artırılması, İthalatın daha ucuz ve kolay gerçekleştirilmesi, Sanayicinin ihtiyaç duyduğu bazı hammadde ve ara malların kolaylıkla, istenilen miktarda ve zaman kaybı olmadan temin edilmesi, Daha iyi eğitilmiş, yetenekli ve kalifiye insan gücünün sağlanması, şeklinde sıralanabilir. Serbest ticaret bölgesi yurt dışında sınırlı alanda tanınan gümrük ayrıcalıklarının en önemlisidir.  Serbest ticaret bölgesi, limanda, havaalanında ya da sınırları belirlenmiş bir alanda kapalı, polis gözetimi altında ülkenin gümrük sınırları dışında ticari faaliyetleri kolaylaştırmak için kurulmuş alanlardır. Yabancı kaynaklı mallar, yerel pazarlara önceden belirtilmemiş transit taşımacılık, re-export ve ithalat şeklinde gümrüksüz olarak geçer. Dış ticarete ilişkin mevzuat ve uygulamaların kısmen ya da tamamen uygulanmadığı bu bölgelerde transit ticaret, depolama, yeniden ambalajlama, hafif montaj, sınıflama, değiştirme ve - gemilere gümrük vergisi ödemeden yeniden yükleme gibi çok çeşitli işlemler yapılabilmektedir. Serbest üretim bölgeleri, serbest ticaret bölgelerinin aksine sınai üretimi ve sınai mal ihracatını artırmak amacıyla kurulmaktadır. Bu bölgeler genellikle çok uluslu şirketlerin ucuz işgücü ve hammaddelerden yararlanmak için yatırım yaptıkları bölgelerdir. Buralarda gümrüksüz olarak getirilen hammadde ve ara mallar işlendikten sonra yeniden dünya pazarlarına ihraç edilmektedir. Serbest Bölgeler Kanunu' nun 2. maddesine göre Türkiye'de serbest bölgelerin yer ve sınırlarını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir"Bakanlar Kurulunun bu yetkisi çerçevesinde 1985 yılından bu güne kadar ülkemizin tüm coğrafi bölgelerinde 21 adet serbest bölge faaliyete geçmiştir. Serbest Bölgeler 3218 Sayılı Serbest Bölgeler Kanunu yanında Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği ile belirlenmiş usul ve esaslara göre çalışmaktadır. Türkiye'de faaliyet gösteren serbest bölgelerde yıllık ticaret hacmi 16 milyar dolar seviyelerinde olup bu bölgelerde toplam olarak yaklaşık 35 bin kişi istihdam edilmektedir diyerek; Ayrıca   İthalat prosedürleri, gümrük kanunu ve yönetmelikleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

GÜNCEL