ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

3. Trakya Bölgesi Kalkınma ve Girişimcilik Sempozyumu Gerçekleşti

24 Ekim 2011
3. Trakya Bölgesi Kalkınma ve Girişimcilik Sempozyumu Gerçekleşti
Namık Kemal Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından ortaklaşa düzenlenen "3. Trakya Bölgesi Kalkınma ve Girişimcilik Sempozyumu" 21-22 Ekim 2011 tarihleri arasında Namık Kemal Üniversitesi  Piramit Salonu'nda gerçekleşti.

         Sempozyuma, Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet YILMAZ, Kırklareli Valisi ve Trakya Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa YAMAN, Tekirdağ Vali Vekili Mustafa MASATLI, Tekirdağ Milletvekilleri Ziyaeddin AKBULUT ve Özlem YEMİŞÇİ, Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem DALGIÇ, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi BÜYÜKTÜMTÜRK, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman ŞİMŞEK, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ, Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. M. İhsan SOYSAL,  Tekirdağ Vali Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Turan ÇUHADAR, Tekirdağ Emniyet Müdürü V. Mücahit DÜRÜK, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay ÜSTÜN,  Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz GÜNAY, Meclis Başkanı Mustafa ÖZDEN, İl Genel Meclisi Başkanı Av. Orhan PERÇİNOĞLU, NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burhan ARSLAN, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail GÜLEROĞLU, Yrd. Doç. Dr. Leyla ATEŞ, Dirk TRÖNDLE, Inez WIJNGARDE, Nuri Barış TARTICI, Süleyman YILMAZ, Murat GÜRSOY, Dr. Faruk Cengiz TEKİNDAĞ, Engür RUTKAY, Özay CEBECİ, Dr. Necmi BEŞER, Tekirdağ İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Maksut KÜÇÜKDİŞLİ, Başkan Yardımcısı Hülya PERİN, Çorlu TSO Genel Sekreteri İbrahim KARAĞÖZ , Üniversite Öğretim Görevlilerini, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

         3. Trakya Bölgesi Kalkınma ve Girişimcilik Sempozyumu'nun 21 Ekim Cuma günü Doç. Dr. Kıymet TUNCA ÇALIYURT başkanlığında  gerçekleşen ikinci oturumda; Yrd. Doç. Dr. E. Recep ERBAY ve Uzman Gülden USLU "Trakya'da İnovatif Girişimciliğin Desteklenmesi", Hakan KİLDOKUM "Girişim Sermayesi'nin Türkiye Serüveni-Bir Modele Yönelik Fırsat Arayışı", Tekirdağ İl Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yrd. Hülya PERİN "Grişimcilik" hakkındaki sunumlarını gerçekleştirdiler.

         "3. Trakya Bölgesi Girişimcilik ve Kalkınma Sempozyumu" açılış konuşmasında, Sempozyum Yürütme ve Organizasyon Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Leyla ATEŞ,  sempozyumu, kalkınma ve girişimcilik alanıyla ilgili akademisyen, uzman ve uygulayıcıların bilgi ve tecrübelerini paylaşmak, gelecekle ilgili imkânları keşfetme ve daha ileri uygulamalar için yeni fikirler üretmek üzere bir araya getirmek amacıyla düzenlediklerini söyledi.

         Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay ÜSTÜN de konuşmasında, Kalkınma Ajansının bölgede üstlendiği diyalog çabaları ve Ajansın koordinasyon çalışmalarına değinerek, son bir yıl içerisinde üniversiteye verdikleri desteklerden bahsetti.

         N.K.Ü. Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı V. Prof. Dr. M. İhsan SOYSAL, bu sempozyumun N.K.Ü. İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesinin düzenlediği ilk sempozyum olma özelliğini taşıdığını ve bu anlamda, Fakültemizin kuruluşu ile eğitim ve öğretimini kısa sürede tamamlamasından sonra böyle bir sempozyum gerçekleştirecek seviyeye ulaşmasını, Namık Kemal Üniversitesi ve Tekirdağ adına onur verici bir girişim olduğunu belirtti.

        N.K.Ü. Rektörü Prof. Dr. Osman ŞİMŞEK konuşmasında öncelikle, Türkiye'nin genç nüfusu ve dinamik sosyo-ekonomik yapısıyla önümüzdeki günlerde dünyada yıldızı parlayacak sayılı ülkeler içerisinde yer alacağının altını çizdi. Girişimci bir vizyon ile fırsatların yeterince değerlendirilmesi ve kaynakların artı değere dönüştürülmesiyle ülkemizin dinamizmine önemli katkılar sağlanacağını belirten Prof. Dr. Osman ŞİMŞEK, ancak ülkemizin bu dinamizmine katkılarda sadece sanayicilere ve yöneticilere değil, üniversitelere de önemli görevler düştüğünü söyledi. ŞİMŞEK, üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarının, geleceğin girişimcilerinin eğitim döneminde keşfedilmesine, öğrencilerin iş hayatını tanımaya başlamasına ve rekabet gücünün arttırılmasına katkılar sağlayacağına da değindi.

       Tekirdağ Milletvekili Özlem YEMİŞÇİ, küreselleşen dünyada girişimcilik ve kalkınmanın önemine değinerek, girişimciliğin yenilikleri yakalama, fırsatları değerlendirme ve tüm bunların hayata geçirilme süreci olarak adlandırılabileceğini söyledi. Girişimciliğin işsizlik sorununa önemli bir çözüm olduğu için ekonomik büyümenin de dinamosu olduğunu belirten YEMİŞÇİ, girişimciliğin yeni düşüncelerin yaratılması, yayılması ve uygulanması olduğunu ifade etti. Ayrıca yeni endüstrilerin doğmasına yol açtığını ve teknolojileri kullanan sektörde verimliliği arttıran ve hızla büyüyen sektörler yarattığı için büyümeyi hızlandırdığını da söyleyen Yemişçi, bu anlamda, Tekirdağ'ı bölgenin ekonomik anlamda en cazip ve Türkiye'nin ekonomik anlamda en önemli illerinden biri olduğunun da altını çizdi.

         Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin AKBULUT ise, üniversitelerin kalkınmanın önderi ve lokomotifi olduğunun altını çizerek, bu sempozyumlar ve ajanslar sayesinde Tekirdağ'daki girişimci açığının kapanacağını, daha çok özel teşebbüs ağırlıklı, daha çok girişimci yetişeceğini ve halkımızın ekonomik gelişmesinin daha fazla olacağını belirtti.

         Kırklareli Valisi ve Trakya Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa YAMAN da, geçmişte kullandığımız teşebbüs ve müteşebbüs kavramları yerine daha çok girişim ve girişimci kavramları kullandıklarını belirterek, giderek artan girişimci faaliyetlerin durgun ekonomileri harekete geçirmesine, yeni iş alanlarının oluşmasına ve istihdam sorunlarının çözümüne önemli katkılar sağladığını söyledi.

         Kalkınma Bakanı Cevdet YILMAZ, Kalkınma Ajanslarının üstlendikleri misyona uygun olarak hareket ettiklerini belirterek konuşmasında, "Girişimcilik, kalkınma dediğimiz sürecin kilit unsurlarından biridir.Kalkınmanın göstergeleri vardır; kişi başına düşen gelir, elektrik sarfiyatı gibi. Bana göre, ekonomik büyüklük, kişi başına düşen gelirin büyüklüğü kalkınmanın nedeni değil, sadece sonucudur, göstergesidir. Kalkınmışsanız kişi başına düşen gelir de doğal olarak yükselir. Kalkınmanın en önemli unsuru organize olabilme kapasitesidir. Bir topluluk kendisi için ortak olarak hedefler belirleyebiliyorsa ve bu ortak hedeflere dönük olarak bütün enerjisini organize edebiliyorsa onlar kalkınmıştır, gelişmiştir. Girişimcilik de kalkınmanın lokomotifidir. Girişimci olmadan istediğiniz kadar kaynaklarınızı övün. Girişimci hizmet etmeden bir işe yaramıyor. Girişimcilerin kalkınma açısından diğer önemli bir yönü ise, yenilikçi olmasıdır. Girişimci aynı zamanda yenilik yapan kişidir.Avrupa da 2010 yılında birçok ekonomik sıkıntı yaşanırken, biz geçen yıl %9,5 büyüdük. Bu yıl da umuyoruz ki %7,5 bir büyüme sağlayacağız.Kalkınma stratejimiz kamu ağırlıklı bir strateji değildir. İhracatın lokomotifi olarak özel sektörü görüyoruz. Özel sektör de üzerine düşeni fazlasıyla yapmaktadır. 2010 yılındaki yatırımlarımızın % 12-13'ünü özel sektör gerçekleştirdi.2023 hedeflerimiz bütün bölgelerimizi, bütün yörelerimizi kapsıyor. Dünya ile rekabet etmek için bölgesel gelişme politikalarımız var. İŞKUR kurslarıyla işgücümüzün niteliğini arttırıyoruz. Bir taraftan Tarım Bakanlığımız tarım fonlarıyla kırsal alanda çeşitli faaliyetlere destekler sunuyor. Bir taraftan KOSGEB ve Sanayi Bakanlığımız küçük işletmelere destek oluyor. Diğer taraftan TÜBİTAK projeleriyle destekler sağlıyoruz. Birçok proje bazlı faaliyet, proje bazlı destek var" dedi.

           Kalkınma Bakanı Cevdet YILMAZ konuşmasının devamında, kalkınma ajansları ve üniversitelerin bölgesel kalkınmanın lokomotifi olduğunun altını önemle çizerek, bu anlamda, önümüzdeki yıl sadece Namık Kemal Üniversitesi'ne 30 milyonun üzerinde bir yatırım yapmayı planladıklarını belirtti.

          Açılış konuşmasının ardından N.K.Ü. Rektörü Prof. Dr. Osman ŞİMŞEK, Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet YILMAZ'a günün anısına bir plaket takdim etti.

          İki gün süren "3 Trakya Bölgesi Girişimcilik ve Kalkınma Sempozyumu"nda, uluslararası kuruluşların kalkınma ve girişimcilik faaliyetlerindeki rolü, girişimcilik, kalkınma, lojistik, idare, iş ve vergi hukuku açısından kalkınma ve girişimciliğin önündeki güncel sorunlar, başarılı girişimcilik uygulamaları, sürdürülebilir kalkınma, kurum ve kuruluşların girişimcilik faaliyetlerindeki rolü, kalkınma düzeyleri, eko-turizm ve pazarlama gibi konular üzerine oturumlar yapıldı.

3. Trakya Bölgesi Kalkınma ve Girişimcilik Sempozyumu Gerçekleşti

3. Trakya Bölgesi Kalkınma ve Girişimcilik Sempozyumu Gerçekleşti

         Namık Kemal Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından ortaklaşa düzenlenen "3. Trakya Bölgesi Kalkınma ve Girişimcilik Sempozyumu" 21-22 Ekim 2011 tarihleri arasında Namık Kemal Üniversitesi  Piramit Salonu'nda gerçekleşti.

         Sempozyuma, Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet YILMAZ, Kırklareli Valisi ve Trakya Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa YAMAN, Tekirdağ Vali Vekili Mustafa MASATLI, Tekirdağ Milletvekilleri Ziyaeddin AKBULUT ve Özlem YEMİŞÇİ, Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem DALGIÇ, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi BÜYÜKTÜMTÜRK, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman ŞİMŞEK, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ, Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. M. İhsan SOYSAL,  Tekirdağ Vali Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Turan ÇUHADAR, Tekirdağ Emniyet Müdürü V. Mücahit DÜRÜK, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay ÜSTÜN,  Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz GÜNAY, Meclis Başkanı Mustafa ÖZDEN, İl Genel Meclisi Başkanı Av. Orhan PERÇİNOĞLU, NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burhan ARSLAN, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail GÜLEROĞLU, Yrd. Doç. Dr. Leyla ATEŞ, Dirk TRÖNDLE, Inez WIJNGARDE, Nuri Barış TARTICI, Süleyman YILMAZ, Murat GÜRSOY, Dr. Faruk Cengiz TEKİNDAĞ, Engür RUTKAY, Özay CEBECİ, Dr. Necmi BEŞER, Tekirdağ İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Maksut KÜÇÜKDİŞLİ, Başkan Yardımcısı Hülya PERİN, Çorlu TSO Genel Sekreteri İbrahim KARAĞÖZ , Üniversite Öğretim Görevlilerini, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

         3. Trakya Bölgesi Kalkınma ve Girişimcilik Sempozyumu'nun 21 Ekim Cuma günü Doç. Dr. Kıymet TUNCA ÇALIYURT başkanlığında  gerçekleşen ikinci oturumda; Yrd. Doç. Dr. E. Recep ERBAY ve Uzman Gülden USLU "Trakya'da İnovatif Girişimciliğin Desteklenmesi", Hakan KİLDOKUM "Girişim Sermayesi'nin Türkiye Serüveni-Bir Modele Yönelik Fırsat Arayışı", Tekirdağ İl Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yrd. Hülya PERİN "Grişimcilik" hakkındaki sunumlarını gerçekleştirdiler.

         "3. Trakya Bölgesi Girişimcilik ve Kalkınma Sempozyumu" açılış konuşmasında, Sempozyum Yürütme ve Organizasyon Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Leyla ATEŞ,  sempozyumu, kalkınma ve girişimcilik alanıyla ilgili akademisyen, uzman ve uygulayıcıların bilgi ve tecrübelerini paylaşmak, gelecekle ilgili imkânları keşfetme ve daha ileri uygulamalar için yeni fikirler üretmek üzere bir araya getirmek amacıyla düzenlediklerini söyledi.

         Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay ÜSTÜN de konuşmasında, Kalkınma Ajansının bölgede üstlendiği diyalog çabaları ve Ajansın koordinasyon çalışmalarına değinerek, son bir yıl içerisinde üniversiteye verdikleri desteklerden bahsetti.

         N.K.Ü. Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı V. Prof. Dr. M. İhsan SOYSAL, bu sempozyumun N.K.Ü. İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesinin düzenlediği ilk sempozyum olma özelliğini taşıdığını ve bu anlamda, Fakültemizin kuruluşu ile eğitim ve öğretimini kısa sürede tamamlamasından sonra böyle bir sempozyum gerçekleştirecek seviyeye ulaşmasını, Namık Kemal Üniversitesi ve Tekirdağ adına onur verici bir girişim olduğunu belirtti.

        N.K.Ü. Rektörü Prof. Dr. Osman ŞİMŞEK konuşmasında öncelikle, Türkiye'nin genç nüfusu ve dinamik sosyo-ekonomik yapısıyla önümüzdeki günlerde dünyada yıldızı parlayacak sayılı ülkeler içerisinde yer alacağının altını çizdi. Girişimci bir vizyon ile fırsatların yeterince değerlendirilmesi ve kaynakların artı değere dönüştürülmesiyle ülkemizin dinamizmine önemli katkılar sağlanacağını belirten Prof. Dr. Osman ŞİMŞEK, ancak ülkemizin bu dinamizmine katkılarda sadece sanayicilere ve yöneticilere değil, üniversitelere de önemli görevler düştüğünü söyledi. ŞİMŞEK, üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarının, geleceğin girişimcilerinin eğitim döneminde keşfedilmesine, öğrencilerin iş hayatını tanımaya başlamasına ve rekabet gücünün arttırılmasına katkılar sağlayacağına da değindi.

       Tekirdağ Milletvekili Özlem YEMİŞÇİ, küreselleşen dünyada girişimcilik ve kalkınmanın önemine değinerek, girişimciliğin yenilikleri yakalama, fırsatları değerlendirme ve tüm bunların hayata geçirilme süreci olarak adlandırılabileceğini söyledi. Girişimciliğin işsizlik sorununa önemli bir çözüm olduğu için ekonomik büyümenin de dinamosu olduğunu belirten YEMİŞÇİ, girişimciliğin yeni düşüncelerin yaratılması, yayılması ve uygulanması olduğunu ifade etti. Ayrıca yeni endüstrilerin doğmasına yol açtığını ve teknolojileri kullanan sektörde verimliliği arttıran ve hızla büyüyen sektörler yarattığı için büyümeyi hızlandırdığını da söyleyen Yemişçi, bu anlamda, Tekirdağ'ı bölgenin ekonomik anlamda en cazip ve Türkiye'nin ekonomik anlamda en önemli illerinden biri olduğunun da altını çizdi.

         Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin AKBULUT ise, üniversitelerin kalkınmanın önderi ve lokomotifi olduğunun altını çizerek, bu sempozyumlar ve ajanslar sayesinde Tekirdağ'daki girişimci açığının kapanacağını, daha çok özel teşebbüs ağırlıklı, daha çok girişimci yetişeceğini ve halkımızın ekonomik gelişmesinin daha fazla olacağını belirtti.

         Kırklareli Valisi ve Trakya Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa YAMAN da, geçmişte kullandığımız teşebbüs ve müteşebbüs kavramları yerine daha çok girişim ve girişimci kavramları kullandıklarını belirterek, giderek artan girişimci faaliyetlerin durgun ekonomileri harekete geçirmesine, yeni iş alanlarının oluşmasına ve istihdam sorunlarının çözümüne önemli katkılar sağladığını söyledi.

         Kalkınma Bakanı Cevdet YILMAZ, Kalkınma Ajanslarının üstlendikleri misyona uygun olarak hareket ettiklerini belirterek konuşmasında, "Girişimcilik, kalkınma dediğimiz sürecin kilit unsurlarından biridir.Kalkınmanın göstergeleri vardır; kişi başına düşen gelir, elektrik sarfiyatı gibi. Bana göre, ekonomik büyüklük, kişi başına düşen gelirin büyüklüğü kalkınmanın nedeni değil, sadece sonucudur, göstergesidir. Kalkınmışsanız kişi başına düşen gelir de doğal olarak yükselir. Kalkınmanın en önemli unsuru organize olabilme kapasitesidir. Bir topluluk kendisi için ortak olarak hedefler belirleyebiliyorsa ve bu ortak hedeflere dönük olarak bütün enerjisini organize edebiliyorsa onlar kalkınmıştır, gelişmiştir. Girişimcilik de kalkınmanın lokomotifidir. Girişimci olmadan istediğiniz kadar kaynaklarınızı övün. Girişimci hizmet etmeden bir işe yaramıyor. Girişimcilerin kalkınma açısından diğer önemli bir yönü ise, yenilikçi olmasıdır. Girişimci aynı zamanda yenilik yapan kişidir.Avrupa da 2010 yılında birçok ekonomik sıkıntı yaşanırken, biz geçen yıl %9,5 büyüdük. Bu yıl da umuyoruz ki %7,5 bir büyüme sağlayacağız.Kalkınma stratejimiz kamu ağırlıklı bir strateji değildir. İhracatın lokomotifi olarak özel sektörü görüyoruz. Özel sektör de üzerine düşeni fazlasıyla yapmaktadır. 2010 yılındaki yatırımlarımızın % 12-13'ünü özel sektör gerçekleştirdi.2023 hedeflerimiz bütün bölgelerimizi, bütün yörelerimizi kapsıyor. Dünya ile rekabet etmek için bölgesel gelişme politikalarımız var. İŞKUR kurslarıyla işgücümüzün niteliğini arttırıyoruz. Bir taraftan Tarım Bakanlığımız tarım fonlarıyla kırsal alanda çeşitli faaliyetlere destekler sunuyor. Bir taraftan KOSGEB ve Sanayi Bakanlığımız küçük işletmelere destek oluyor. Diğer taraftan TÜBİTAK projeleriyle destekler sağlıyoruz. Birçok proje bazlı faaliyet, proje bazlı destek var" dedi.

           Kalkınma Bakanı Cevdet YILMAZ konuşmasının devamında, kalkınma ajansları ve üniversitelerin bölgesel kalkınmanın lokomotifi olduğunun altını önemle çizerek, bu anlamda, önümüzdeki yıl sadece Namık Kemal Üniversitesi'ne 30 milyonun üzerinde bir yatırım yapmayı planladıklarını belirtti.

          Açılış konuşmasının ardından N.K.Ü. Rektörü Prof. Dr. Osman ŞİMŞEK, Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet YILMAZ'a günün anısına bir plaket takdim etti.

          İki gün süren "3 Trakya Bölgesi Girişimcilik ve Kalkınma Sempozyumu"nda, uluslararası kuruluşların kalkınma ve girişimcilik faaliyetlerindeki rolü, girişimcilik, kalkınma, lojistik, idare, iş ve vergi hukuku açısından kalkınma ve girişimciliğin önündeki güncel sorunlar, başarılı girişimcilik uygulamaları, sürdürülebilir kalkınma, kurum ve kuruluşların girişimcilik faaliyetlerindeki rolü, kalkınma düzeyleri, eko-turizm ve pazarlama gibi konular üzerine oturumlar yapıldı.

GÜNCEL