Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Güleroğlu Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar Proje Toplantısı´na Katıldı

25 Mayıs 2011
 Manisa Sanayi ve Tticaret Odası’nın geliştirdiği Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) tanıtım toplantısı  24 Mayıs 2011 Salı günü Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO) gerçekleşti.
       Toplantıya İzmir Valisi Cahit KIRAÇ, Manisa Valisi Celalettin GÜVENÇ, Eski Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM, MTSO Başkanı Yaşar COŞKUN, AK Parti Manisa Milletvekili Adayı Recai BERBER, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail GÜLEROĞLU ve  projenin geçtiği illerin Ticaret Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölge Başkan ile temsilcileri katıldılar.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde gerçekleştirilen Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) projesine Ulaştırma Eski Bakanı  Binali YILDIRIM'dan da tam destek geldi.
      Projenin EBSO'da düzenlenen tanıtım toplantısına İzmir Valisi Cahit KIRAÇ ve Manisa Valisi Celalettin GÜVENÇ, TOBB Başkan Yardımcısı ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent KOŞMAZ ile birlikte katılan Ulaştırma Eski Bakanı Binali YILDIRIM projeyi çok beğendiğini belirterek, Hükümet olarak her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını söyledi.
Toplantıda Türkiye'nin farklı bölgelerinden 93 OSB ve TOBB'a bağlı oda ve borsaların başkanları ve temsilcileri katıldı. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Tamer BALATLI tarafından katılımcılara BALO Projesinin  teknik bilgileri verilirken, şirket ortaklarının belirlenmesinin ardından önümüzdeki günlerde şirket kuruluş çalışmalarına en kısa sürede başlatılmasına karar verildi.
       Toplantıda konuşan Ulaştırma Eski Bakanı Binali YILDIRIM, BALO projesini son derece olumlu bulduğuna işaret ederek "Sonuna kadar projenin yanındayız. Her türlü desteği veririz. Biz de taşımacılığın çeşitlendirilmesini isteriz" diye konuştu.
'Projede yer alacağız'
        EBSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ender YORGANCILAR ise Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşan denizciliğin ve lojistik gücün, diğer bölgelere de yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak "Ege Bölgesi olarak biz buna talibiz" dedi. İzmir-İstanbul Otoyolu ve Çandarlı Limanı'nın tamamlanmasıyla bölgenin lojistik öneminin artacağına dikkat çeken YORGANCILAR, maliyetleri azaltmak ve verimliliği artırmak için potansiyeli büyük illerin lojistik altyapısının geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yorgancılar, bu kapsamda hazırlanan BALO projesine TOBB olarak başlangıçta 3 milyon TL ile katılım kararı aldıklarını hatırlatarak ilerleyen süreçte yeniden bir değerlendirme olabileceğini kaydetti. Yorgancılar, "Proje, Batı Anadolu, İç Anadolu ve Trakya Bölgelerinde faaliyet gösteren ihracatçı ve sanayiciler açısından önemli bir destek unsurudur" diye konuştu.
         45 Milyon Euro Maliyet Avantajı
         BALO Projesinin sunumunu yapan Manisa TSO Genel Sekreteri Tamer BALATLI; ülke ihracatını 500 milyara ulaştırabilmek için alternatif projeler üretmek zorunda olduğumuzu ve bu noktada demiryolunun büyük avantaj sağlayacak bir alan olduğunu dile getirdi. Projenin amaçlarını ve elde edilecek avantajları istatistiklerle anlatan BALATLI; "BALO toplamda 25 milyon Euro'ya mal olacak. Şu anda lojistik bedeli 32 Euro olan bir konteynır bu proje ile 24 Euro'ya taşınacak. Toplamda 45 milyon Euro sanayicimize maliyet avantajı sağlayacak" diye konuştu.
         Ortaklık çağrısı yapıldı
        Toplantının son bölümünde Oda, Borsa ve OSB Başkanlarına Proje için kurulacak şirkete ortaklık çağrısında bulunuldu. TOBB'un 3 milyon Euro ile kurulacak şirkete ortak olacağını belirten TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, geri kalan kısmında oda, borsa ve OSB'lerin katılımıyla ile gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. Toplantıya katılan başkan ve temsilcileri Oda, Borsa ve OSB Başkan ve temsilcileri, projeyi meclislerine taşıyacaklarını ve böyle bir projede yer alınması gerektiğini anlatacaklarını söylediler.
        Sorular cevaplandırıldı
        Oda, Borsa ve OSB Başkan ve temcilerinin Proje hakkındaki soruları TOBB Başkan Yardımcısı ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz tarafından cevaplandırıldı. Katılımcılardan gelen öneriler ise not alındı. TOBB Başkan Yardımcısı ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, katılımcılardan gelen önerilerin değerlendirileceğini açıkladı.
        Proje nasıl işleyecek
       BALO sisteminde; İhracatçının  kapılarından Konteynırlarla alınacak yükler, demiryolu ile  Bandırma'daki (Okçugöl İstasyonu) Konsolidasyon merkezine ulaştırılarak Avrupa'daki varış noktalarına göre tasnif edilecek. Daha sonra yükler demiryolu vasıtasıyla Bandırma limanına getirilerek, tren ferisi ile Tekirdağ üzerinden Orta Avrupa'daki nihai varış noktalarına ulaştırılacak.  Tekirdağ ve İstanbul bölgelerindeki ihracatçılara ait yükler ise, Tekirdağ Muratlı Aktarma Merkezi'nde sisteme dahil edilecek. BALO sisteminde, dönüş yükleri yurtdışındaki göndericilerden toplanarak, Yurtdışı Lojistik Merkezlerinde konsolide edilip, oluşturulacak olan Blok Trenler vasıtası  ile  Türkiye'ye getirilecek. Bu  yükler,  Muratlı ve Okçugöl Konsolidasyon Merkezi'nde tasnif edilerek muhtelif varış noktalarındaki nihai alıcılara teslim edilecek.