Çorlu TSO´dan ´DEİK-Irak İş Konseyi Bilgilendirme Toplantısı´ Gerçekleştirildi

20 Mayıs 2011
Çorlu TSO´dan ´DEİK-Irak İş Konseyi Bilgilendirme Toplantısı´ Gerçekleştirildi
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası  ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu işbirliğiyle düzenlenen “Türk-Irak İş Konseyi Bilgilendirme Toplantısı” 20 Mayıs 2011 Cuma günü  Çorlu TSO Meclis Salonu’nde gerçekleştirildi.
          Toplantıya; DEİK – Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment AKSOY, Orta Doğu - Körfez İş Konseyleri Bölge Koordinatörü Suzan CAILLIAU, DEİK Üye İlişkileri Sorumlusu Çiğdem BİRGİN katılımda bulundular.
         ÇDEİK – Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment AKSOY konuşmasında ; “Türkiye, ekonomik gücünün gereği olarak bölgesel istikrar istediği için, demokratik ve laik bir Cumhuriyet olarak bölgedeki yegane güç olarak, bunun istikrar açısından bölgeye yerleşmesinin bilincinde olduğundan, proaktif bir bölge diplomasisi uyguluyor. Türkiye Irak arasındaki ticaret rakamlar ;  1987- 945 Milyon Dolar,  Türkiye Toplam İhracat: 10,1 Milyar Dolar, Türkiye'nin ABD’ye İhracatı 0,8 Milyar Dolar. 2001- 1,2 Milyar Dolar,  Türkiye Toplam İhracat 31,3 Milyar Dolar, Türkiye'nin ABD’ye İhracatı 3,1 Milyar Dolar. 2009- 5,2 Milyar Dolar. Türkiye Toplam İhracat  102 Milyar Dolar, Türkiye'nin ABD’ye İhracatı   3,1 Milyar Dolar 2010 - 6 Milyar Dolar Türkiye Toplam İhracat 113,6 Milyar Dolar, Türkiye'nin ABD’ye İhracatı   3,7 Milyar Dolardır. Hükümetimizin hedefi 2012 yılı sonunda Ticaret Hacmini  20 Milyar Dolara çıkarmaktır. Irakta Karşılaştığımız ticari sorunlar ise; Devlet ile çalışmıyorsanız, mal bedellerinin Türkiye’ye getirilmesi hususunda Bankacılık sorunu karşınıza çıkmaktadır. Dürüst, lisan bilen Irak’lı bulmakta zorluklar. Devlet ihalelerinde sürecin uzun olması, bürokratik sürecin uzaması ve istemediğiniz bir bankadan akreditiflerin gelmesi.  Devlet ihalelerinde “Geçici” ve işin alınması durumunda “Kati” Teminat istenmesi. Özellikle gıda ürünleri ihracatında, İbrahim Khalil Kapısında “keyfi” gecikmelerin yaşanmasıdır" dedi.