ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI

EN DE

TOBB 1. Genç Girişimciler Kurulu Kongresi Gerçekleştirildi

22 Aralık 2009
TOBB 1. Genç Girişimciler Kurulu Kongresi Gerçekleştirildi

    İşsizlikle Mücadele için Türkiye’de Genç Girişimciliğinin Güçlendirilmesi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 1. Genç Girişimciler Kurulu Kongresi TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve çok sayıda girişimcinin katılımıyla 20 Aralık 2009 Pazar günü TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde  gerçekleştirildi.

      Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkan Yardımcısı Özlem YEMİŞÇİ, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar OĞUZ, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza FINDICAK, Tekirdağ İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Maksut KÜÇÜKDİŞLİ (Çorlu TSO), Başkan Yardımcıları; Hülya PERİN (Çorlu TSO), Emrah KILAVUZ (Çorlu TB), Tekirdağ İl Genç Grişimciler Kurulu Üyeleri; Mestan ÖZCAN (Tekirdağ TSO), Gökhan ÇELEBİ (Çorlu TSO), Emre ERSÖZ (Çorlu TSO), Gökay BULUT (Çorlu TSO), Gökhan DİKTAŞ (Çorlu TSO), Emrihan AYDIN (Çorlu TSO), Aynur PERİM (Çerkezköy TSO),H. Nevin HURMA (Çerkezköy TSO), Gürcan BAHÇİVAN (Hayrabolu TSO), Salih YILMAZ (Hayrabolu TSO), Biray YAY (Malkara TSO) ,Ömer BÜYÜK (Çorlu TB), Sanlı BOS (Tekirdağ TB), Mustafa ÖZTEMEL (Hayrabolu TB), Kaan ÇELİK   (Malkara TB) Orçun ATASOY (Malkara TB) TOBB 1. Genç Girişimciler Kurulu Kongresine katılımda bulundular.

       Sanayi ve  Ticaret Bakanı Nihat  ERGÜN,
      Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bu yıl ''Tekno girişim Sermayesi Desteği'' adı altında genç girişimcilere yönelik çok önemli bir proje başlattıklarını belirterek,''teknolojik ve yenilikçi fikri olan gençlerimize kefilsiz, karşılıksız, geri ödemesiz 100 bin liraya kadar hibe desteği sağlıyoruz'' dedi.
      Yenilikçi fikri olan gençlere Teknoparklarda, Teknoloji merkezlerinde yer tahsisi de yaptıklarını kaydeden Ergün, ''2009 yılı Nisan ayında ilk başvuruları kabul etmeye başladık, bugüne kadar 159 başvurudan 78'i uygun bulundu. Yine bu proje çerçevesinde, 2010 yılı başvurularının başladığını ve 4 Ocak 2010'a kadar başvuruları kabul edeceklerini kaydetti.İşsizlik Türkiye'nin bugün karşı karşıya olduğu en önemli sorunların başında geldiğini belirterek, son açıklanan yüzde 13,4'lük işsizlik rakamlarının özellikle genç nüfusun yoğun bir işsizlik sorunu taşıdığını göstermektedir. Krizin tüm dünyada özellikle istihdamı olumsuz etkilediğini anlatan Ergün, bu yıl sonu itibariyle tüm dünyadaki işsiz sayısının 240 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi.
      Bakan Ergün, ancak her şeye rağmen Türkiye'nin, küresel krizin istihdamı en az etkilediği ülkelerden biri olduğunun da altını çizdi.İşsizliğin sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal bir sorun olduğunu anlatan Ergün, bu nedenle toplam olarak herkesi ilgilendirdiğini kaydetti. 2010 yılından itibaren Türkiye'nin yeniden istikrarlı bir büyüme dönemine gireceğini vurgulayan Ergün, ancak işsizlik oranında orta vadede çok ciddi bir azalma beklenmediğini ve Türkiye'nin çok genç bir nüfusa sahip bir ülke olduğunu ve her yıl 900 bine yakın gencin iş gücüne katıldığını bildiren Ergün, ''Bizim işsizliği düşürebilmemiz için önce bu yeni katılımı eritmemiz gerekiyor'' şeklinde konuştu.
      Mevcut işsiz stokunu eritmek, yeni gelenlere de iş üretmek için ekonominin istikrarlı bir şekilde büyütülmesi gerektiğini anlatan Ergün, işsizliği çözmek için de özel sektörün güçlendirilmesinin önemli bir faktör olduğunu dinamik bir girişimci topluluğunun, bir ülkenin kalkınması ve zenginleşmesi açısından önemli olduğuna dikkat çeken Ergün, ''Türkiye'nin zenginliği ise çok çalışmaya üretmeye, müteşebbis gücüne bağlıdır. Türkiye'de yıllarca devam eden istikrarsız yönetim sürecinin, reel sektörün gelişmesinin ve gençlerin kendi işini kurmasının önünde engel oluşturduğunu anlatan Ergün, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin hızlı ve istikrarlı bir büyüme sürecinin başlayacağını, bu süreçte Türkiye'de bir çok fırsat kapısının da açılmış olacağını anlattı.Genç nüfusun önemli bir kaynak olduğunu vurgulayan Ergün, bu genç nüfusun küreselleşmenin gerektirdiği dinamizm ve esnekliği Türkiye'ye kazandıracağını kaydetti.

“Sizler Türkiye’nin bugünüsünüz, yarınısınız. Önümüzdeki dönemde bayrağı sizler teslim alacaksınız. Sizler emek verensiniz, üretensiniz, ülkeniz için fedakârlık yapan insanlarsınız. Sizler, bölgelerinizin rol modeli olacaksınız. İşte bu sorumlulukla hareket etmek zorundasınız.”

      TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu açılış konuşmasında, “Sizler Türkiye’nin bugünüsünüz, yarınısınız. Önümüzdeki dönemde bayrağı sizler teslim alacaksınız. Sizler emek verensiniz, üretensiniz, ülkeniz için fedakârlık yapan insanlarsınız. Sizler, bölgelerinizin rol modeli olacaksınız. İşte bu sorumlulukla hareket etmek zorundasınız. Sizleri görünce salonun enerjisini hissedince büyük heyecan duydum. 81 ilden gelmiş, Türkiye’yi büyütme, zenginleştirme hedefiyle yola çıkmış gençler, işte burada. İcat çıkartan, eski köye yeni adet getiren, taşın altına elini koyan gençler burada. Tıpkı usta şair Necip Fazıl’ın dediği gibi. “Zaman bendedir, mekân bana emanettir” diyen cesaretli gençler burada. Sizler geleceksiniz! Sizler Türkiye’nin geleceğisiniz! Genç müteşebbis arkadaşlarımızla, Türkiye’nin zenginleşme yolculuğunda daha emin adımlarla ilerleyeceğiz. TOBB olarak ülkemizde girişimciliğin desteklenmesini, hem ekonomik büyüme hem de istihdam artışı anlamında gerekli görüyoruz. İkinci dünya savaşında yerle bir edilen Almanya ve Japonya, yirmi yıl içinde, iktisadi birer dev haline geldilerse, bunun sebebi, daha 20. yüzyılın başında, son derece gelişmiş, "girişimci orta sınıf"a sahip olmalarıydı. Doğu bloğu ise bilimsizlikten, eğitimsizlikten ve kaynaksızlıktan değil, girişimci orta sınıfın yokluğundan batmıştır. Nasıl ki günümüzde Çin ekonomisinin yükselişinde ucuz işgücünün, ABD ekonomisinin kalkınmasında birikmiş sermaye avantajının önemi ön plana çıkıyorsa, ben inanıyorum ki, Türkiye ekonomisinin üzerinde yükseldiği temel direk de, girişimci ruhun başarısıdır. Bunun en iyi göstergesi de, bundan 30 yıl önce yeterli sermaye birikiminden yoksun, teknolojiden uzak olan ülkemizin, sadece çeyrek yüzyılda ekonomik alanda kat ettiği mesafedir. Bu mesafenin en temel sayısal göstergesi, 11 kat artan milli gelirimizdir. Böylece Türkiye, 1980’de milli gelir büyüklüğü anlamında dünyada 25. sıradayken, geçen yılsonu itibariyle 17. sıraya yükselmiştir. Türkiye bugün, İtalya’dan Çin’e uzanan geniş bir coğrafyada, özel sektörü en gelişmiş ülkedir. En büyük sanayi üretim kapasitesini kurmuş ülkedir. Bugün, Balkanlarda, Kafkaslarda, Orta Asya’da ve Ortadoğu’da, dünya’nın neresine giderseniz gidin bir Türk girişimciyi görürsünüz. 200’den fazla ülkeye mal satıyoruz. Ve bu ihracatın yarısını gelişmiş Batı ülkelerine yapıyoruz. Dünyanın en gelişmiş piyasalarıyla rekabet edecek kalitede, sanayi ürünleri üretiyoruz. Müteahhitlerimiz 70 ülkede iş yapıyor. Turizmde, dünyanın önde gelen cazibe merkezlerinden biri haline geliyoruz. İşte 30 senede kat ettiğimiz mesafenin itici gücü, Türk insanının sahip olduğu bu müthiş girişimcilik ruhudur. Peki, bu müteşebbis ruhla ulaştığımız mesafe yeterlimidir? Elbette değildir. Zira hedeflerimiz çok büyük, dünya’nın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek istiyoruz. O zaman öncelikle girişimci sayımızı arttırmamız gerekiyor” dedi.

TOBB Genç Girişimciler Kurulu  Başkanı Ali SABANCI

      TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı da yaptığı konuşmada, 81 ilin 78'inde teşkilatlandıklarını ve 1500'ü aşkın üyelerinin bulunduğunu belirterek, sadece 150 üyenin kadın üye olduğunu ve bunu gelecek yıl ikiye katlamayı hedeflediklerini söyledi.
      Girişimciliğin, istihdam, rekabet ve refah açılarından önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Ali Sabancı, istihdamda ortalama yaşı 29 olan Türkiye'de, 6 milyon 300 bin kadar işsiz bulunduğunu, kadınlar arasındaki işsizliğin daha yüksek olduğunu, Türkiye'de 100 kişiden sadece 6'sının girişimci olduğunu belirten Sabancı, erkek girişimci sayısı 1,3 milyon iken kadın girişimci sayısının ise 80 bin düzeyinde kaldığını vurguladı. Türkiye'de girişimcilik hakkındaki farkındalığın artırılması gerektiğinin altını çizen Sabancı, ayrıca rol model sayısının artırılarak, girişimcilerin, toplumsal dönüşümde daha aktif rol alması gerektiğini ifade etti.

      TOBB Genç Girişimciler Kurulu üyeleri, TOBB 1.Genç Girişimciler Kurulu Kongresi açılış konuşmalarının ardından TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ile birlikte Anıtkabir’i ziyaret ederek Ata’nın huzurunda saygı duruşunda bulundular.