Kuyumcu Seviye 4 Mesleki Yeterlilik Sınav Başvurusu hk

16 Haziran 2022

Kuyumcu Seviye 4 Mesleki Yeterlilik Sınav Başvuru Talepleri Alınmaya Başlamış Olup, Sınavlar Temmuz ayından itibaren Odamızda gerçekleştirilecektir.

Odamız ve MEYBEM A.Ş. arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında, belge zorunluluğunun bulunduğu “Kuyumcu Seviye 4” mesleki yeterlilik belgesi sınav başvuruları Odamız tarafından toplanacak olup, sınavlar TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş tarafından temmuz ayından itibaren Odamızda gerçekleştirilecektir.

Bilindiği üzere “Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 19 Mart 2022 Tarihli ve 31783 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yönetmeliğe göre kuyum ticareti yapabilmek için "işletme adına düzenlenmiş yetki belgesine sahip olma" şartı aranırken, bu belgenin alınabilmesi için kuyumcunun veya kuyum işletmesinin tam zamanlı çalışan en az bir personelinin ustalık belgesi olması gerekiyordu. Değişiklikle, mesleki yeterlilik belgesine sahip olan kuyumculara da yetki belgesi verilmesi mümkün hale gelmiştir.

Kuyumcuların, ortaöğretim veya yükseköğretim kurumlarının kuyumculuk faaliyetleriyle ilgili alanlarından ya da bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları durumunda ustalık belgesi ve mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmayacaktır.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla kuyum ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletmeler adına 30 Haziran 2022 tarihine kadar yapılan yetki belgesi başvurularında, ustalık belgesi şartı veya mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmadan yetki belgesi verilecektir.

Kuyumcu Seviye 4 mesleki yeterlilik belgelendirme sınavları, yazılı (teorik) ve uygulamalı olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Teorik ve uygulama sınavları, Odamızın eğitim/toplantı salonlarında yapılacaktır. Her iki sınavdan da başarılı olan adaylar, “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi” almaya hak kazanacaktır.

Bu kapsamda Kuyumcu Seviye 4 mesleki yeterlilik belgesi almak isteyen sektör yetkililerinin, Odamız Sanayi Servis Sorumlusu Cihan TOMRİS’e ([email protected] 0282 651 10 96 – dahili 160) başvurmaları gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız